09/23/12 14:14
(http://www.klassa.bg/)

80% от българите забелязват ръст на бедността около себе си

България е на трето място сред страните-членки от Европейския съюз по дял от населението, което смята, че бедността в областта около тяхното местожителство расте.  Това показват данните от проучването „Евробарометър” проведено в страните-членки на Европейския съюз.



Поредното издание на проучването „Евробарометър” проучва вижданията на европейските граждани върху последствията от финансовата и икономическата криза върху обществото и живота на обикновените хора – главно чрез оценките за ръст или спад на бедността в общ европейски мащаб, в собствената държава и в областта, в която живеят.



Мненията на европейските граждани като цяло сочат за покачване на бедността  - и в конкретното местоживеене (областта), и в отделните държави и в Европейския съюз като цяло.

63% от жителите на ЕС като цяло отбелязват, че нивото на бедността около тях – в града или областта им – е въввъзходяща тенденция  в последните 12 месеца. 19% заявяват, че бедността в и около местожителството им е без промяна спрямо преди една година, а едва 12% са на мнение, че в населеното им място има по-малко бедни хора, отколкото миналата година.

Що се отнася до оценките за бедността в отделните страни от Европейския съюз, около 80% от европейските граждани отчитат влошаване на икономическото положение на обикновените хора в собствената си държава.

Данните сочат, че Гърция е страната, в която икономическата криза дава най-сериозно отражение върху живота на обикновените хора. Южната ни съседка е страната с най-голям дял от населението регистриращи ръст на бедността в последно време. Цели 92% от гърците смятат, че бедността около тях е нарастнала значително в рамките на последните 12 месеца. 97% от гърците са на мнение, че бедността в цялата страна е във възходяща тенденция.

Подобни на гръцките са и нагласите в други страни от южната част на Европа. 84% от португалците смятат, че районът, в който живеят е станал по-беден в поседната една година, а 93% са на мнение, че Португалия като цяло днес е по-бедна, отколкото миналата година. 92% от испанците също са на мнение, че бедността в тяхната страна расте в последната година.
 
Със своите данни, България не се отличава значително от останалите държави от южната част на Европа. Страната ни е на трето място сред 27-те членки на Европейската Общност по дял от населението, което забелязва влошаване на икономическото положение в отделните области и населени места – 81% от българите смятат, че бедността в тяхното населено място и област расте. Също така, 83% споделят мнението, че и страната ни като цяло е станала по-бедна, отколкото преди една година.




„Евробарометър” е редовно социологическо изследване, провеждано от ТНС в страните от Европейския съюз и други европейски държави по поръчка на Европейската комисия.. Извадката във всяка от изследваните държави е национално-представителна – средно по около 1000 човека на държава. Максималната статистическа грешка при 50-процентови дялове е ±3 %. За България изследването се провежда от ТНС ББСС.  
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване