09/23/12 14:05
(http://www.klassa.bg/)

За месец доверието във Франсоа Оланд се срина с 11%

За един месец  френският президент Франсоа Оланд е загубил цели 11 пункта от одобрението на избирателите. Това сочи проучване на института Ifop, поръчано от в. „Журнал дьо диманш“. Сега само 43% от анкетираните харесват своя държавен глава, докато през август  положителният му рейтинг е бил 54%. Това е един от най-лошите резултати за френски президент в цялата 50-годишна история на Петата република.
Спад на доверието има и към премиера Жан-Марк Ейро – от 57% на 50%.
Тези резултати се потвърждават и от други две проучвания , направени по-рано този месец.
Все повече френски граждани смятат, че социалистическото правителство демонстрира неспособност да се се бори с икономическата криза и със съкращаването на на работни места, каквото преживяха големи компании като автомобилната Peugeot и фармацевтичната Sanofi.
Според Фредерик Даби, заместник-генерален директор на  Ifop, повишаването на данъците и плана на Оланд да даде на чужденците правото да гласуват на местни избори се е отразило най-много върху разочарованието на хората.
На пресконференция след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в събота, Оланд заяви, че той иска да бъде оценяван не по рейтинги, а по резултати, а за тях било нужно време.
Само Шарл де Гол през 1962 г. и голистът Жак Ширак през 2005 г. преживяват толкова силен спад в популярността. Де Гол губи 13% след края на войната в Алжир, а Ширак 12% след като французите гласуват срещу Европейската конституция, припомня британският в .“Гардиън“.
Меденият месец на Оланд завърши много по-рано от този на предшественика му Саркози , чиято популярност се запази над 50% осем месеца след началото на мандата му през 2007 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване