09/24/12 13:58
(http://www.klassa.bg/)

1500 подкупа на месец се дават у нас

2-3 пъти е по-високо месечното равнище на даване на подкупи у нас в сравнение с ЕС, заяви на пресконференция  Александър Стоянов, директор по научната дейност към Центъра за изследване на демокрацията. Това означава, че  средно има  1500 корупционни транзакции на месец, като броят на тези сделки надхвърля капацитета на всякакви контролни институции в държавата. Експертите на ЦИД смятат, че много по-смислен е подходът да се промени средата, в която действат обществото и институциите. "Под това се разбира преструктуриране на интересите в различни сектори и области. Хората, преследващи собствените си интереси могат да предотвратяват корупцията",  заяви Стоянов. 
Изследването на ЦИД показва, че в повечето случаи инициатор на корупционните сделки е администрацията. "Поведението на администрацията е решаващо за това дали има или няма корупционни сделки. Това, което наблюдаваме в последните години е, че съпротивата нараства, но се увеличава броят на хората, които отиват с нагласата, че ще дадат подкуп", разясни Стоянов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване