09/24/12 22:21
(http://e-vestnik.bg/)

Избори в Грузия - сблъсък на ПР стратегии

BBC Русия

Президентът на Грузия Михаил Саакашвили. Снимка: Известия

До изборите в Грузия остава около седмица, а предизборната борба се води не само в страната, но и по коридорите на властта на Запад. Там се представят два съвършено противоположни модела на онова, което се случва в Грузия. В тази политическа кампания участват водещи международни лобистки и рекламни фирми.

Войната на думи струва доста скъпо на двете страни, при това в държава с високо равнище на бедността.

Представата за Грузия, която се опитва да утвърди на Запад правителството на Михаил Саакашвили, се основава на познатите стереотипи: това е малка, но мъжествена страна, която се стреми да преодолее съветското минало и да влезе в НАТО; тя противостои на Русия, на чиято агресия бе подложена през 2008 г.

Тази представа явно е разчетена така, че американките и европейските законодатели с лекота да я разберат и използват. Президентът Саакашвили, който говори добре английски и е получил образованието си в САЩ, прави всичко, за да затвърди тази представа. По неговите думи предстоящите парламентарни избори ще бъдат най-свободните и честните в историята на страната.

Но има и друго обяснение на това, което става в Грузия. То се разпространява от водещи международни лобистки компании, наети от милиардера Бидзина Иванишвили. Той твърди, че президентът Саакашвили е тиранин, виновен за потискането на опозицията и отговорен за поражението на Грузия във войната с Русия. Иванишвили смята, че изборите на 1 октомври ще бъдат фалшифицирани. Личното богатство на Иванишвили възлиза на 6,4 милиарда долара, което е равно на около половината от БВП на Грузия.

Правителството в Тбилиси отхвърля тези обвинения и заявява, че подобна негативна представа за Грузия подкопава доверието в прокарваните в страната демократични реформи и поставя под заплаха заявката на Грузия за членство в ЕС и НАТО. Правителството е възложило на три големи лобистки фирми в САЩ да градят благоприятен облик на страната. Това струва на грузинския кабинет по 1,83 млн. долара годишно. През тази година кандидатът на опозицията Бидзина Иванишвили също започна своя лобистка кампания. След президентските избори догодина Михаил Саакашвили ще трябва да напусне своя пост.

Според някои данни, опозицията сега харчи по около един милион долара на месец за 18 лобистки фирми и консултанти в страни на Европа и в САЩ. Предизборният щаб на Иванишвили отрича това и твърди, че за тези цели се изразходват значително по-малко средства, но не е в състояние да даде никакви подробности.

“Иванишвили разполага с армия лобисти, които фактически водят кампания на “черен пиар” и разпространяват дезинформация за изборите”, казва Зоя Райнерс, политически консултант в Париж, която работи по договор с правителството на Грузия. Кампанията придобива различни форми, но най-често до западни парламентаристи или журналисти се изпращат електронни писма с описание на репресиите, на които е подложена опозицията в Грузия. Тази информация се разпространява от организации, които на пръв поглед изглеждат независими и с идеална цел, например “Граждани за демокрация на Грузия”, която всъщност се финансира от Иванишвили.

Неотдавнашно проучване на общественото мнение, за което плати Иванишвили (макар че за това не бе съобщено публично), показва, че опозицията изпреварва по популярност управляващата партия. Това противоречи на всички други анкети, осъществени от заслужаващи доверие организации.

Щабът на Иванишвили разпространява и видеоклип, заснет в холивудски дух, с американски диктор, която представя Иванишвили като благороден човек с деловите качества на Бил Гейтс и философските позиции на Махатма Ганди. Тази тактика може да изглежда груба, но тя оказва въздействие. Европейски политици взеха страната на Иванишвили по време на неотдавнашните дебати в Европейския парламент, твърдейки, че опозицията в Грузия обект на сплашване от страна на властите. Все по-често западни медии обрисуват Иванишвили като мъченик и борец за свобода. За изказвания в ...

Публикувана на 09/24/12 22:21 http://e-vestnik.bg/15692/izbori-v-gruziya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване