09/24/12 22:20
(http://e-vestnik.bg/)

Сирийската опозиция се цепи по няколко линии

Свободната сирийска армия (ССА) - основното въоръжено формирование на опозицията, съобщи, че прехвърля командния си пункт от Турция в “освободените зони” на Сирия. Стъпката цели да обедини под общо ръководство антиправителствените групировки.

Експерти обаче изразяват съмнения дали това е постижимо: твърде са големи, а понякога непреодолими идеологическите, верските и етническите различия между въоръжените отряди, които се сражават срещу Дамаск.

Призивите на Запада към сирийската опозиция възможно най-скоро да формира преходно правителство все още не срещат отклик. Основна причина са все по-дълбоките противоречия сред противниците на Башар Асад – в редовете им напоследък укрепнаха позициите на бойците от “ислямския интернационал”, дошли от чужбина.

Опозицията започна да се цепи по няколко линии наведнъж. Първата е конфликтът между полевите командири, действащи в самата страна, и “идеолозите на революцията” зад граница. Втора линия очертават противоречията между сирийските опозиционери и чуждестранните въоръжени бойци, пристигнали от Либия, Ирак, Афганистан и други държави. И накрая, трета линия на разцепление дели светската опозиция от религиозната, в която се вливат “бойци на джихада” от целия мюсюлмански свят.

Срещу Башар Асад днес се бият общо поне 30 въоръжени формирования. Представяйки се за част от легалната опозиция, на практика те все по-често демонстрират независимост и пренебрегват заповедите на комадването на ССА - военното крило на Сирийския национален съвет. А той е единствената опозиционна организация в Сирия, с която Западът е готов да сътрудничи.

“Положението сред противниците на Башар Асад е крайно труднов момента“, обяснява Александър Филоник, водещ научен сътрудник в Института по ориенталистика към Руската академия на науките. „В отрядите на сирийската опозиция идват попълнения от най-различни въстанически елементи; мнозина от тях идват в Сирия да воюват за пари.” Според него, чуждестранните бойци действат все по-активно с цел да внушат представата, че в страната се е развила пълномащабна гражданска война.

През последните месеци в Сирия неколкократно е нараснал броят на групировките, включващи само чужденци - хора от Либия, Афганистан, Алжир и Ирак. Западни и арабски медии неведнъж информираха, че в редовете на “революционерите” се сражават чеченци и жители на други руски републики от Северен Кавказ. Чеченският президент Рамзан Кадиров обаче категорично отрича.

Чуждестранните “воини на джихада” са разположени предимно в Дамаск, Хомс и Идлиб; напоследък особено много от тях действат в Алепо. Ето какво разкава френския хирург Жак Берес, често идвал в Сирия и работил по-специално във военната болница в Алепо: половината от всичките му пациенти са джихадисти, а в последно време броят им там съществено е нараснал.

Почти от два месеца насам в Алепо се разгарят най-ожесточените битки и градът е смятан за основна крепост на ислямистки групировки като Ал Фатах и Ат Таухид. Там са базирани също Джебхат ан Нусра - подразделение на Ал Каида, радикалното формирование Ахрар аш Шам и групировката Фаджрул Ислам.

Западните експерти признават, че днес сирийската опозиция представлява сбор от отделни групи без единна командна структура. При това положение е опасно да й се доставят най-модерни оръжия: реална е заплахата те да попаднат накрая в ръцете на терористи, включително свързани с Ал Каида. СНС разбира, че тъкмо липсата на единство е ахилесовата пета на “революционерите”.

И точно за да бъдат сплотени разединените отряди на опозицията, бе обявено създаването на Сирийска национална армия, която след време да смени ССА. Председателят на СНС Абделбасет Сида обещава да включи в състава й ред опозиционни групировки, например Ал Фатах, Ат Таухид и Джебхат ан Нусра, с чиито лидери вече се преговаря.

Експертите обаче гледат скептично на възможността СНС успешно да обедини под знамето си всички сили, повели борба срещу Дамаск. “Няма начин да се намери общ знаменател за интересите на всички, дошли да воюват в Сирия”, смята Александър Филоник. За целта опозицията се нуждае от силен лидер, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване