09/25/12 12:18
(http://www.klassa.bg/)

Възможен е недостиг на газ през зимата заради малки запаси

Ще се използват максимално възможностите на находището на газ в Чирен през четвъртото тримесечие на 2012-а, като от там се планира добив на около 210 млн. куб. м газ. В момента находището разполага с 380 млн. куб. м газ запаси, а  за първото тримесечие на 2013 година остават 170 млн. куб.м. Има опасност от недостиг на газ, заради увеличеното потребление през зимата. В Чирен има безпрецедентно малко количество газ. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще приеме на закрито заседание на 26 септември предложението на „Булгаргаз” за намаляване на цената на газа от 1 октомври с 0,67 %, съобщи председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Намалението се отнася за четвъртото тримесечие на 2012 г. От „Булгаргаз” заявиха, че имат недовзет приход от 300 милиона лева. По изчисления на ДКЕВР – този недовзет приход е около 250 милиона лева.
През първото тримесечие на 2013-та година може да има недостиг на природен газ, каза  Александър Петров от ръководството на „Булгаргаз". Финансовото състояние на дружеството е тежко и затова то ще използва основно запасите от хранилището в Чирен за последното тримесечие на 2012-та година. Ако не бъдат подписани новите договори с Русия в средата на ноември, има реална опасност от дефицит на природен газ.
Дълговете на „Булгаргаз" достигат около 300 милиона лева, изтеглен е бил и заем за закупуването на газ, каза още Александър Петров от ръководството на компанията.
Производителите на зелена енергия от фотоволтаици са присъединявани към електрическата мрежа на България „на тъмно", съобщи още  председателят комисията за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев във вторник пред бТВ.  „В резултат на това към момента България има 800 мегавата от тези мощности при изискване на ЕС от 600 мегавата за 2020 г."
Така той аргументира необходимостта от въвеждане на такса „достъп" за производителите на електроенергия от възобновяеми източници, срещу която бизнесът въстана.
„Имахме точно определени заявки към 1 юли и тогава те бяха отчетени в определената цена. Непосредствено след това обаче се оказа, че имаме такова количество фотоволтаици, които натоварват много системата – финансово и технически. Затова смятаме, че таксата за достъп ще покрие допълнителните разходи. Който предизвиква разходи в системата, трябва да си ги плати," обясни още председателят на ДКЕВР.
Бизнесът обаче не е съгласен с тези доводи. Според Пенко Петков, производител на енергия от слънцето, ролята на регулатора е да знае тези процеси, а не да казва, че е изненадан от големия интерес и големия брой фирми в зеления сектор – към момента около 1400 на брой.
„Липсва дискусия с един бързоразвиващ се сектор. Категорично не работим на тъмно, смехотворна е тезата, че за 1 месец са се присъединили стотици мегавата," каза още бизнесменът и допълни, че за неговата фирма готвената такса е „в ужасяващ процент" – 40%.
„Как би живял г-н Семерджиев без 40% от заплатата си? Всички имаме кредити и може да се стигне до фалити," допълни Пенко Петков.
По думите му, секторът на зелената енергия в България е около 10%, а ангажиментът е да се покрият 16% от производството на електроенергия по изисквания на ЕС. Така инвеститорът отхвърли тезата за прекалено голямо количество на произведения ток.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване