09/25/12 22:01
(http://e-vestnik.bg/)

Да не се смеем на изборите в Беларус, може да ни чакат същите

Путин и Лукашенко. Снимка: официален сайт

В българските медии към Беларус, особено по повод на онзиденшните  избори, се прокрадва иронично-спизходително отношение. Един вид колко са жалки там: мустакат диктатор, фалшификации, КГБ, спират им интернета, а  у нас ехеее, каква демокрация…

Ето един пример, и то от невинните: “Въпреки недоволството на опозицията  и критиките на международните наблюдатели Лукашенко в типичния си стил  приветства вота и посъветва недоволните да завиждат на “скучния ни  изборен процес”.

Естествено, Беларус си е Беларус с наложените от ЕС санкции, Лукашенко си е Лукашенко (макар и в  България да сме чували, че у нас е скучно, защото сме си направили  примерно пенсионната реформа), КГБ си е КГБ, но ако се припомни (с  цялата му политическа коректност) доклада на ОССЕ за не толкова  отдавнашните президентски и местни избори, разликите може би не са чак  толкова несъизмерими.

Да не говорим за депутати, които носят чували, или членки на избирателни  комисии, които пъхат бюлетини под полите си.

“Високият брой регистрирани гласоподаватели в съотношение с броя на  населението … поражда безпокойство”. “Някои опозиционни кандидати  твърдяха, че е оказван натиск върху техни кандидати и симпатизанти”.  Беше забелязано присъствието на неупълномощени лица, включително   членове на Народното събрание…” в ОИК София. Това са произволно  избрани цитати от доста дългия доклад на наблюдателите на ОССЕ,  публикуван от МВнР.

Касирани бяха общински или кметски избори в Кюстендил, Горна Оряховица,  Белоградчик, Плевен, Кнежа, десетки малки общини. На много места не бяха  касирани, което бе още по-лошо.

Това са минали, макар и не толкова отдавна, че да бъдат забравени, неща.

Какво се подготвя за след девет месеца (една бременност) вече се вижда. Жалко, но шумно пропагандирано половин година преди да се е случило  повишение на пенсиите с по двадесетина лева, впрягане на всички пряко и  косвено финансирани от държавата и за жалост с европейски средства  медии, откровени неистини редом с изопачени факти.

Вероятно ще се окаже, че средната продължителност на живота се е увеличила с пет години за последните четири, че се е родило най-доброто жито за последните 1332  години, построено е най-уникалното метро, а половината руски народ е  дошъл да увеличава приходите от туризъм.

Междувременно с механизмите на избирателния кодекс ще се подготвя  служебна победа. Какви точно ще бъдат тези механизми с всичките им  тънкости предстои да се разбере. Ще се различават от тези на Лукашенко  само с необходимостта да се хвърля по едно око към Брюксел.

Асортиментът е богат: финансов ценз за участниците в изборите, включително партиите, ограничен достъп до медиите, поредните машинации с  избирателните списъци, изпълване на избирателните секции с наблюдатели  от една партия и спиране на достъп за други, купуване на кандидати и избиратели… Накрая, ако това не е дало резултат, винаги може да се отмъкне чувалът.

Така че нека не се смеем, защото България, макар и формално член на ЕС, е по-близо до Беларус в изборната си практика, както е по-близо до Русия  в корупционната.

От Кафене.нет

Още по темата: Парламент без опозиция в Беларус

сп. Впрост

В неделните избори за долна камара на беларуския парламент бяха избрани 109 от 110-те депутати. Нито един от тях не представлява опозицията. Според наблюдателската мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изборите не са били нито свободни, нито честни, което бе разочарование за международната общност.

Според Централната избирателна комисия (ЦИК) са гласували 74,2 на сто от имащите право на глас. Но беларуски правозащитници твърдят, че активността в наблюдаваните секции е била с 18,9 пункта по-ниска.

В изборите за Камарата на представителите в неделя, които бяха предшествани от пет дни предварително гласуване, стартираха 293 кандидати, вкл. 46 представители на опозицията. По думите на шефката на ЦИК Лидзия Ярмошина в парламента ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване