09/25/12 10:12
(http://www.klassa.bg/)

Лъчезар Ошавков представя картини от Париж

Под патронажа на Н.Пр. г-н Филип Отие, Посланик на Франция в България, галерия Арте има голямата привилегия да представи 30 великолепни живописни платна на един от най-талантливите български артисти. Изложбата на Лъчезар Ошавков се открива на 4 октомври. 
Лъчезар Ошавков е роден 1940 г. в гр. Видин. Завършва Художествената академия, София - декоративно-монументална живопис през 1967г..Специализира класическа фреска и мозайка в Художествената академия - Флоренция. От 1970 до 1973г. учи "История на изкуството и археологията" в Сорбоната, Париж. Завършва социология на изобразителните изкуства в Института по обществени науки – Париж, 1976г. Член на Френската Академия на Културата от 1981 г. Неговата естетика и техника на живопис се сравняват от изкуствоведите с най-високите образци на холандската класика и особено с тези на Вермер. От 1968г. живее и твори в Париж.
Лъчезар Ошавков има десетки самостоятелни изложби във Франция, САЩ и България, колективни изложби в: България, Франция, Германия, Англия, Швейцария, Австрия, Канада, Италия, Македония, Япония и САЩ, автор е на декоративно-монументални произведения в България, Франция, Италия, Мароко, САЩ и Македония. Носител на отличия и награди: 1969 г. – I – ва награда за илюстрация и оформление на Международната изложба на книгата - София; 1976 г. - Сребърен медал за живопис на изложбата „Равносметка на съвременното изкуство” - Париж; 1981 г. - Златен медал за живопис на Международна изложба в Далас, САЩ; 1983 г. - Златен медал за живопис на изложбата „Съвременно френско изкуство” в Квебек, Канада; 1997 г. - Наградата „Picasso” на Френското министерство на финансите, Париж; Сребърен кръст на галерия „Кавалет”, Варна; Златната палитра на Салона Адам, Франция и др.
С настоящата изложба на Лъчезар Ошавков, Галерия Арте открива своя нов арт-сезон. Творбите на автора са посветени на любимия Париж, но и на България, Америка, Мароко, т.с. на „света, който обича“ или както сам казва Маестрото „вече половин век не съм спрял да тичам по света“. Ето че след дълга пауза, софийските почитателите на изящното изкуство могат да се насладят на един европейски творец, тръгнал от нашите земи и покорил световните сцени. Изложбата ще открие Н.Пр. г-н Филип Отие, Посланик на Франция в България. Ценителите на изкуството ще имат възможност да се насладят и на изпълнението на първата флейта на България проф. Лидия Ошавкова, която е сестра на художника. На 8 октомври от 18.30часа Френският културен институт ще представи филм посветен на живота и творчеството на Лъчезар Ошавков.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване