09/25/12 17:13
(http://www.klassa.bg/)

Над 200 хиляди българи болни от диабет, без да знаят

204 000 българи са болни от диабет, без да знаят това. Това съобщи във вторник председателят на Българския институт "Метаболитен синдром" доц. Владимир Христов.
Официално диагностициланите диабетици у нас пък са общо 316 000 души.
Изследване посочва, че при 40% от мъжете у нас е установена групата от рискови фактори, наречена метаболитен синдром. 62% от тези мъже на по-късен етап развиват захарен диабет. При жените такъв синдром имат едва 17%. От тези жени обаче заболяването развиват 70 на сто. Метаболитен синдром се регистрира, когато са налице три от пет фактора, отнасящи се до затлъстяване, холестерол, кръвно налягане, кръвна захар и триглицериди.
Едва 30% от случаите на диабет са развили заболяването по генетичен път, обясни доцент Владимир Христов.
„70% от диабетиците се разболяват заради начина си на живот. Това означава заседнал начин на живот, с много малко активно движение, много часове пред телевизор или компютър, особено ако професията е свързана със стоене пред него, неправилно хранене.Това довежда до наднормено тегло и разбира се, стресът играе огромна роля, особено хроничният неотреагиран стрес, свързан с професия, със семейни проблеми", обясни доц. Христов.
Не по-малко от 150 минути седмично да бъде активната дейност, посъветва Христов, като допълни, че тя трябва да включва между 7000 и 10 000 крачки на ден.
 „Достатъчно е редукция на минимум 5% от изходното тегло или между 5 и 10, за да се получат много големи позитиви. Тоест, човек, който е 100 кг, да свали 10 или ако е 90 кг, да свали 9 от тях. Не е нужно от първия момент да се гони рязко отслабване", каза доц. Христов.
На 29 септември, събота, от 10 часа в градинката пред Народния театър от Българския институт „Метаболичен синдром" организират безплатни измервания и консултации, от които всеки желаещ може индивидуално да разбере какви са рисковете да развие диабет.
Само преди няколко дни от Световната здравна организация разпространиха доклад, от който стана ясно, че близо 53 на сто от мъжете и 50 на сто от жените у нас през 2008 г. са починали от незаразни болести: рак, сърдечносъдови заболявания и инсулт, болести на белите дробове и диабет. В мащабното изследване са включени профилите на още 192 държави във връзка с незаразните заболявания в световен мащаб.
СЗО препоръчва усилията на всяко правителство да се съсредоточат за предотвратяване и лечение на тези незаразни болести.
Според данните на доклада на СЗО за България, близо 66 на сто от смъртните случаи у нас, причинени от незаразните заболявания, са свързани със сърдечносъдови заболявания на българите. От рак са починали 17 на сто, от различни видове наранявания и травми - 4 на сто, от диабет - 2 на сто, от респираторни заболявания - 2 на сто и останалите смъртни случаи са причинени от различни видове незаразни заболявания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване