09/25/12 13:56
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

“Пинк Флойд” от Австралия до Канада: Трибютите

A PFloyd Trib covers 2 Atom Heart Mother (Ultimate P.Floyd Experience, indyconcerts.com) Beyond the Dark Side 002 (Photo Bob King) Beyond the Dark Side 005 QPAC Theatre Brisbane (Photo Gerry Nicholls) Beyond the Dark Side 009 (Photo Bob King) Brazilian Pink Floyd Cover (wn.com) Britfloyd_01_UK Tour-2012 (Phoca Photos-off.site) Britfloyd_3_UK Tour-2012 (Phoca Photos-off.site) Britfloyd_5_UK Tour-2012 Britfloyd_the band (off.site) Britfloyd_the band live (off.site) Floyd Factor live in Muskoka Floyd Factor, Can (Live, off.site) Lunatics, Gr (article.wn.com) Mother Floyd, Germ (tribute-band.com) P-Floyd, Swe live (2, off.site) P-Floyd, Swe live (3, off.site) P-Floyd, Swe live (off.site) The Machine (Photo-Kat Burke) Ummagumma Live at Gran Rex, 04, B.Aires Ummagumma Live at Gran Rex, 04, B.Aires (off.site of the band)) Ummagumma-Waters w.Juan Verta in B.Aires Welcome to the Machine-Pretoria Welcome to the Machine-Pretoria (off.site) Wit Matrix Live (flickr.com) 04 Wit Matrix Live (myspace.com) 05 Wit Matrix Live (off.site) 01 Wit Matrix Live (off.site) 02 Wit Matrix Live (off.site) 03 Wit Matrix Poster

Автор: Емил Братанов

Това си е един огромен клон от дървото на рокмузиката. Колекционерите знаят какви изненади, понякога и разочарования крият кавърите. Темата ми е за по-глобалните пакети с неоригинална музика. Трибютите – групи и сборни албуми, в които една банда свири парчета на друга. Колкото по-голяма и по-известна е дадената в пространството на рока, толкова по-често и предизвикателно е други да свирят техни неща. Случайно или съвсем подготвено. По повод и без такъв.

А сега си помислете за “Пинк Флойд”. Разровете из нета и направо ще се смахнете. Разбира се, някои от добилите известност трибюти на супергрупата са масово популярни, издавани са на дискове и плочи; намират се в „ютюб”, могат да се купят.

Както американката Кат Бърг отбелязва в едно ревю, Флойд не са кои да е – продажбите на техните албуми до ден днешен са повече, отколкото на актуални звезди-еднодневки като Бритни Спиърс, Джъстин Бийбър и Кейти Пери – взети заедно. А култовия албум на Pink Floyd Тъмната страна на Луната остава номер две като най-продаваният албум на всички времена, точно зад Thriller на Майкъл Джексън.

За трибютите и групите-трибюти на Флойд има цели страници в мрежата. Какво ли не можеш да откриеш… Американци от Ню Йорк под името The Machine с вокалист Джо Паскарела /квартет, който залага на ранните композиции на британците, но не пропуска любими парчета от „Стената”; съществуват от 20 години/. Или 9-членната /броят в състава и човека, отговарящ за светлинните и специални ефекти/ германска банда Mother Floyd, утвърдила състава си едва през февруари тази година /вокали: Джон Макинтош и Кармен Хелбиг/. С подобно име се подвизават и други американци – Atom Heart Mother, в ревюта за техни лайфове /последният в Блумингтън, Индиана, от край на април т.г./ ги назовават като „най-добрата трибютна “Пинк Флойд” група” /вокали: Джен Кристи, Анди Холинден/. Най-известната гръцка трибютна банда Lunatics, който също е омаяна от Барет, Уотърс, Гилмър и останалите.

Някои се стремят да го правят почти като в оригинала. Не съм сигурен дали така е интересно, но този е техният начин да отдадат почит и покажат преклонението си пред любимата група. Например, австралийците на Кевин Хънт /китарист, вокалист и продуцент/ – Beyond the Darkside. Тази година квартетът, който е допълван на сцена от още 9 човека инструменталисти и беквокалисти, започна местния тур в континента на кенгурото от голямата зала на операта в Сидни. Техният A Finger on the Pulse Tour се обезпечава от 40 т апаратура и дава почти огледална представа за младите фенове, не успели да гледат оригинала на живо в живота си. Вижте снимките! Само дето под прожекторите не са истинските Роджър, Дейв, Ник и Рик.

Да останем извън Европа. Да идем в далечна Южна Америка. Дали има флойдомани там? Трибютната банда се нарича Ummagumma /ясно е защо/ и е създадена още през 98-ма в Буенос Айрес. Хорхе /Джордж/ Марчини, Ариел Москатели и Хуан Верта плюс още 6-7 души, които са в екипа и на сцената. Свирят всичко от продукцията на мастодонта, но особено наблягат на ранния Флойд и есенцията от „Тъмната страна”, „Стената”, “Wish…” и последните тави. Не са напускали континента, но там суперлативите на критиката и любовта на публиката са значителни.

Със същото име са и бразилските поклонници на Флойд. Създадени през 2002-ра от Бруно, Исабела и Бер в Сао Пауло. Пълното име на основателя им е Бруно Мартинс Де Мораис Е Силва – 31-годишен, мултиинструменталист, професионален музикант. Първият им лайф е на 28 септември точно преди 10 години.

Сега да се „качим” съвсем на север из двете Америки. Floyd Factor се водят „най-флойдовата” трибютна група в Канада. Създадени през 2006-та в Торонто. Основни фигури са Робърт Спароу, Андре „Дре” Филипети /особено ценен е неговият „британски” английски/ и Алан Земайтис. Шоуто им не е толкова пищно, но в него също присъстват емблематични атрибути от лайфовете на Флойд.

Отпускаме се в розовия флуид и се озоваваме на хиляди мили на югоизток: чак в Южна Африка. Тук откриваме “Welcome to the Machine”, група от Йоханесбург, само на 6 години, 5-членна и твърдяща за себе си: „нови сме в този поток, но когато откриеш за себе си “Пинк Флойд”, просто оставаш завинаги; това е магия, ако се решиш – дори опитваш да правиш тази музика.” Бандата е от стари съученици, основана от Майкъл Дос-Сантос и Еди Гилбърт. Двама си кийбордисти, имат си саксофонист – когато потрябва и са предимно лайф група с много добър прием в страната си. Тяхното шоу е чисто откъм Флойд-атрибути и ефекти; те залагат само на музиката. Последният им концерт е обявен за 29 септември в Киалами, Мидранд, РЮА.

В Европа и в Щатите картината е още по-пъстра. Трибютоманията по “Пинк Флойд” си е стройно могъщо течение. Това са и възможностите за почитатели, които никога /защото са пропуснали/ няма да се докоснат до оригинала – но не от домашната уредба, а в зала и на стадион, където единствено може да се преживее характерното усещане на басите, удрящи те в плътта. Жалко, че Cover-групите не могат да си позволят ефекти като излитащия от единия край на сцената самолет от „Dark side”, който се разбива в другия диагонален край в дъното на залата…

Къде може да се гледа „нещо като” “Пинк Флойд” тия дни ли? Brit Floyd току-що обявиха датите на американското си турне. Деймиън Дарлингтън, Йън Кетъл, Боби Харисън, Роб Стингър, Рик Бендоу, Аран Амун, Каръл Брънсдън и вокалистките Емили Йоландс, Ами Смит, Джаки Уилямс, Ола Биенковска плюс инженерите по звука и визуалните ефекти Гарет Дарлингтън и Брайън Колупски създават нещо, което наистина си струва да се види. Тази година още не си е отишла, в Северна Америка /в момента/, Европа /май-юли, но предимно във Великобритания/ и дори в Ливан /22 декември в Бейрут/ хиляди щастливци ще идат да усетят онзи „деликатен звук на гърма” с телата и сърцата си.

Да споменем наслуки поне само още две Cover-групи. Най-признатите в страните си. В Швеция това са P-Floyd: 9-членен оркестър с още петима постоянни членове от техническия екип. Вокалистите са Ханс Лундин и Матс Нилсон. Основател е Ян Стумснер в далечната 1993-та година, точно 20 след появата на „Тъмната страна”. През 98-ма групата вече е достатъчно известна, почитат ги като гении, радват им се истински, а те трупат членове и техника. През 2006-та вече събират по 8000 зрители на концертите си. Дават ги по телевизията. Шоуто им е мощно и ефектно, самите музиканти наистина са даровити професионалисти, отдаващи пристрастията си на любим състав, вместо да правят собствена музика. Раздвоен съм – пък е не мога да прочета много-много, сайтът им е на шведски.

И да завършим в Италия. Страна, където артрокът е мода и религия за широк кръг рокаджии отдавна. /Статията и предаването за италорока могат все ще да се прочетат и чуят на нашия сайт./ Тук групата от течението на флуида се нарича Wit Matrix и представлява двуцифрен екип от инструменталисти, техници, музиканти и инженери /11 музиканти и 10 техници/. Мирко Заното, Паоло Магараджиа, Франческо Фиорезе и Клаудио Тисо са основните фигури. Събират се през 89-та, от 2003 г. приемат името Wit Matrix Pink Floyd tribute band. На 10 ноември можете да ги гледате в Локарно, Швейцария. Спектаклите им са пищни, скъпи и професионално изпипани до най-малките подробности. Публика не липсва, медиите ги отрупват с щедри рецензии. Още по-любопитно е, че те не се притесняват да издават дискове с концерти и някои тематични изяви от последните 6-7 години. В репертоара им присъстват повече от късните пиеси на Флойд, за сметка на само няколко от ранните им експериментални дълги сюити. Последният им комплект е CD/DVD “Live in Milano” от миналата година. Мърчандайзинга им е впечатляващо богат и развит.

Разбира се, записи от мрежата, могат да се изровят. Но това вече не толкова интересно. Аз предпочитам един двоен трибют, озаглавен Pink Floyd Greatest Hits Covered. В него има близо две дузини флойдови парчета, изсвирени от кого ли не – ама само от най-големите в бранша! Интересен е и онзи, дето в заглавието му има прасета и пирамиди. Може би и ирландският – Celtic Pink Floyd, защото е различен.

Тази или другата сряда, в Музикалната кутия, очаквайте този текст, озвучен с няколко от гореспоменатите примери.

 

The post “Пинк Флойд” от Австралия до Канада: Трибютите appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване