09/25/12 10:33
(http://www.klassa.bg/)

САЩ ни хвалят за работата на службите след атентата в Бургас

Висок професионализъм и ефективност - това е оценката на съветника по сигурността на Барак Обама - Джон Бренън, за работата на нашите служби след атентата в Сарафово, информира БНТ.

САЩ оценяват високо работата на българските служби след атентата, стана ясно по време на среща между президента Росен Плевнелиев и Джон Бренън, съветника по сигурността и отбраната на американския президент Барак Обама. Българският държавен глава е на работно посещение във Вашингтон по повод 67-та сесия на ООН.

През втория ден от посещението си в САЩ той разговаря с емира на Катар, с президента на Косово и с българската еврейска общност в Ню Йорк.
"За мен беше истинско удоволствие да чуя личното послание на президента Обама, послание на голяма благодарност. Той просто каза - ние виждаме в часовете след атентата една невероятна промяна в работата на българските служби", заяви Плевнелиев. Той и Бренън разговаряха и по тема, свързана с енергийната сигурност и бъдещи американски инвестици у нас.

Това, което чухме и днес от съветника, е голямата амбиция на Америка да продължава да инвестира и да работи за просперитета на региона, каза още президентът. През юли Бренън беше на работно посещение у нас, по време на което също разговаря с президента Плевнелиев.

Поуките от терористичния акт в Бургас трябва да бъдат извадени, а професионалистите е необходимо да бъдат оставени да работят спокойно, подчертаха тогава двамата.

Плевнелиев напомни, че България провежда балансирана външна политика и остава добър съсед и надежден партньор. Президентът изрази увереност, че виновните за терористичния акт в Бургас ще бъдат изправени възможно най-бързо пред правосъдието

Пред Бренън държавният глава даде висока оценка на посещението на израелския министър на туризма, която категорично показа, че атентатът в Бургас не може да бъде пречка в приятелските отношения между двете държави. Всички ние споделяме едни ценности и ще продължим заедно да ги отстояваме, каза тогава Плевнелиев, който подчерта, че САЩ са много важен партньор на България и подчерта, че страната ни ще работи и занапред за запазване и задълбочаване на това партньорство във всички области, включително в сферата на сигурността и борбата с тероризма.

Бренън отбеляза, че посещението му у нас е ясен сигнал за подкрепата, на която може да разчита България от страна на Съединените щати. В Ню Йорк вчера президентът разговаря с емира на Катар. "Голямата новина е, че с него обсъждахме не само как той да инвестира в България, а и как заедно да работим на трети пазари. Шейх Ал Тани познава много добре България и знае, че имаме много добра репутация в Северна Африка, Близкия изток и някои от държавите от бившия Съветски съюз", посочи Плевнелиев. Как държавите от Балканския регион да обединят усилията с цел заедно да привличат повече външни инвеститори, бе основна тема в разговора на президента пък с косовския му колега Атифете Яхяга. С представителя на българската еврейска общност в Ню Йорк Плевнелиев договори съвместни действия за честването през 2013 г. на 70-годишнината от спасяването на близо 50 хил. евреи през Втората световна война. С представители на българската еврейска общност в САЩ Плевнелиев разговаря и за бъдещето си посещение в Израел, от което очаква бъдещи сериозни инвестиции у нас, най-вече в сферата на иновациите и високите технологии.

Когато кажем България и МВР, ние имаме предвид добър приятел, сигурен и надежден партньор, заяви зам.-директортр на Сикрет сървис А.Т. Смит по време на срещата си с главния секретар на вътрешното ни ведомство Калин Георгиев, който е на петдневено работно посещение в САЩ.

Сикрет сървис е службата, който отговаря за борбата с фалшифицирането на пари, финансовите престъпления и охраната на американския президент.

На срещата между двамата беше обърнато специално внимание, че като все по-голямо предизвикателство се очертават престъпленията в интернет, а с напредването на технологиите организираната престъпност все повече се интернационализира.
Затова бе отчетено, че е необходимо непрекъснато подобряване на двустранното сътрудничество между правоохранителните органи и най-вече съвместната оперативна работа в реално време.

Американската страна изрази готовност да продължи да подпомага българските служби с провеждане на различни обучения и тренировъчни курсове.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване