09/25/12 12:32
(http://www.klassa.bg/)

Стиглиц: Европейските държави трябва да споделят дълговете си

Европейските държави трябва да споделят дълговете си, за да премахнат бремето на високите лихви от Испания и Гърция и да създадат банков съюз със схема за застраховане на депозитите за предотвратяване отлива на капитали, твърди Нобеловият лауреат за икономика Джоузеф Стиглиц пред Bloomberg, цитиран от Investor.bg. „Ако това не бъде направено, следва неблагоприятно развитие: по-слабите страни ще стават още по-слаби и цялата система ще се разпадне“, посочва икономистът. „Трябва да се действа сравнително бързо, защото до няколко години няма да са останали пари в испанските банки.“
„Трябва да има някаква форма на споделяне на натрупаните дългове“, изтъква 69-годишният Стиглиц, който бе председател на икономическия съвет при президента Клинтън между 1995 и 1997 г. „Забавянето на банковия съюз в Европа ще влоши ситуацията.“
Испанските банки ще бъдат много отслабени, ако се чака прекалено дълго. Системата може да претърпи крах или кредитирането да бъде толкова ограничено, че икономиката да се свие допълнително, навлизайки в низходяща спирала. Ситуацията в момента е неприятна и ще се влошава“, казва Стиглиц.
Бездействието ще има неясни политически последствия, предупреждава икономистът, който не е оптимист, тъй като на европейските ръководители им липсва експедитивност и продължават да се фокусират върху фискалните рестрикции.
„Не съм чул от критичните хора в Германия и Франция, че тези ограничения не работят и че се нуждаем от нова стратегия, от ново политическо решение“, казва Нобелистът.
Това, което дава надежда на Джоузеф Стиглиц е многократно изразяваната подкрепа на европейските политици за еврото.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване