09/27/12 21:19
(http://e-vestnik.bg/)

Арабската лига се възражда след Арабската пролет

Асошиейтед прес

Дълго време смятана за безполезна говорилня или за сцена на политически театър, Арабската лига се опитва да се преобрази в съзвучие със радикалните промени, настъпили след въстанията в Близкия изток. Тя се отърси от десетилетия на почти тотално подчинение на волята на лидерите в региона, а реформаторите в самата лига искат да я превърнат в глас на арабското общество.

Организацията, съставена от 21 държави, е далеч от това да стане арабската версия на Европейския съюз, където държавите членки са прехвърлили значителни правомощия на комисията в Брюксел, което й позволява да налага правила в най-различни области - от валутната политика до имиграцията. В арабския свят правителствата продължават да се съпротивляват на всичко, което смятат за нарушаващо техния суверенитет.

При все това, лигата несъмнено в последно време предприе стъпки, които биха били немислими само преди по-малко от две години. Миналата година лигата застана на страната на сражаващите се срещу режима на Муамар Кадафи бунтовници в Либия, препоръчвайки Съветът за сигурност на ООН да наложи забранена за полети зона над северноафриканската страна. Арабската подкрепа беше от решаващо значение за прокарването на резолюцията на ООН и отвори пътя за въздушната кампания на НАТО срещу войниците на Кадафи, довела до крайната победата на бунтовниците.

Лигата подкрепи и друг бунт - срещу авторитарния режим на Башар ал Асад в Сирия. Тя замрази членството на Дамаск и се опита да прокара дипломатически решения, които накрая да свалят сирийския президент от власт - но също както и усилията на ООН, опитите за мирно уреждане на продължаващия вече 19 месеца конфликт чрез преговори, бяха провалени в резултат на непримиримите позиции на враждуващите страни в Сирия.

Кадафи и Ал Асад нямаха много приятели сред арабските ръководители. Но лидерите в региона одобриха безпрецедентните действия срещу Либия и Сирия въпреки огромните им страхове, че с това създават прецедент, който един ден може да се използва срещу тях самите, изтъкват реформатори.

Съвсем наскоро лигата създаде комисии, които да разследват и да информират за човешките права в държавите членки, да засилят ролята на гражданските организации и да достигнат до милионите живеещи в чужбина араби, които дълго време бяха пренебрегвани. Подобни комисии могат да поставят лигата в положение “да се меси” във вътрешните работи на членовете си - нещо, което в миналото тя всячески избягваше.

“Ще трябва да се измине дълъг път, но както всяко пътуване, и това започва с една единствена стъпка”, каза относно опитите за реформиране на организацията Али Джаруш, председател на Съвета на министрите на външните работи на Арабската лига. “Не си правим илюзии и знаем, че това няма да стане от днес за утре и че ще срещнем съпротива. Но след Арабската пролет всички гледат към нас и смятат, че трябва да представляваме народите”.

От края на 2010 г. насам въстанията от Арабската пролет пометоха лидерите в Либия, Египет, Тунис и Йемен - а сирийският може да е следващият. Дори и в арабските страни, в които дългогодишните лидери остават на власт, въстанията насърчиха стремежа на арабското общество за по-голям глас в техните дела.

Базираната в Кайро лига, основана преди 44 години и сега имаща членове от Мароко до Персийския залив, фактически никога не е подкрепяла благоденствието и правата на всичките повече от 300 милиона души, населяващи региона.

Резолюциите й по регионалните проблеми бяха толкова безразлични или повтарящи стари, дълбоко вкоренени представи, че те бяха пренебрегвани дори и от самите й членове. Правителствата пречеха на всякакви реални действия. Египетският лидер Хосни Мубарак се отнасяше към лигата като към допълнение към неговата външна политика.

Египет, който е един от съоснователите на организацията, в продължение на почти десетилетие беше изхвърлен от Арабската лига заради мирното споразумение с ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване