09/27/12 13:02
(http://www.klassa.bg/)

Асандж говори чрез видеовръзка пред ООН

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж се изказа чрез видеовръзка пред Генералната асамблея на Общото събрание на ООН. Австралиецът, който се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, разкритикува американските власти и лично президента Барак Обама за това, че преследват сайта му и ограничават достъпа на хората до информация.
Асандж заяви, че публикациите на Уикилийкс, включително грамите , за които бе арестуван в САЩ войника Брадли Манниг, са помогнали да избухне Арабската пролет. Преди Асандж, за ролята на САЩ в нея говори Обама. „Историята на Тунис не започва в 2010 г. и Мохамед Буазиси не се запали, за до бъде преизбран Обама“, каза Асандж. Той припомни също, че  преди началото на египетската революция, държавният секретар на САЩ наричаше властта на президента Хосни Мубарак  „много стабилна“. Асандж призова американските власти да спрат преследването на Уикилийкс и на Брадли Манинг. „Дойде време президентът Обама да постъпи правилно и да се присъедини към тези, които променят света не на думи, а на дела“, каза още Асандж.
Той благодари на еквадорските власти, че са му предоставили политическо убежище и са му осигурили видеовръзката с Ню Йорк, където се провежда асамблеята.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване