09/27/12 16:44
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Ще преговарям с инвеститорите за АЕЦ "Белене" само ако депозират 200 милиона

Ще разговарям с американския „Глобъл пауър консорциум”, проявил инвеститорски интерес към проекта за строеж на АЕЦ „Белене”, само ако преди това компанията депозира 200 млн. евро или долара в България. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в четвъртък след срещата му с генералния директор на  Европейската служба за борба с измамите Джовани Кеслер в Министерския съвет. Борисов заяви, че е възложил на министъра на икономиката, енергетиката и туризма  Делян Добрев преговорите да се водят в парламента. Възложил съм на службите да проверят доколко сериозни са инвеститорите, които заявиха интерес към АЕЦ "Белене", каза още Борисов.
„На Симеон Дянков съм му казал – в момента, в който ми се обади, че имаме 200 милиона на депозит, ги докарайте при мен", коментира Борисов инвеститорския интерес към „Белене", предаде БГНЕС. Тогава ще считам, че има сериозен интерес, каза още премиера.
Много е рано да се говори за обрат в проекта АЕЦ „Белене", защото инвеститорът трябва да запознае българската страна с условията на своята оферта. „На този етап не става въпрос за рестарт на строежа," каза пред bTV в четвъртък енергийният министър Делян Добрев.
По думите му това може да стане, ако американският консорциум „Глобъл пауър" се ангажира с това България да не дава държавни гаранции за проекта и всички разходи по „Белене" до момента бъдат възстановени. Трябва да бъде постигнато споразумение и за арбитражните плащания, които да бъдат поети от инвеститора, добави Добрев.
„Няма да вземем решение за размразяване на ядрения проект, без да знаем кой стои зад този инвеститор," увери Делян Добрев и обеща, че нещата ще се случват на светло, а не както е ставало в миналото.
Собствеността на консорциума може да се смени по време на изграждането на втората българска ядрена централа, но България може да договори опция за закупуване на дял от него, ако инвеститорът реши да продава в бъдеще, въпреки че в началото проектът стартира като частен, обясни икономическият министър.
„Глобъл пауър" са съгласни да поемат разходите на НЕК, преговорите с „Атомстройекспорт" за отпадане или прехвърляне на исковете към новата компания, не искат държавни гаранции, готови са да поемат ядрения риск, обобщи Добрев досегашните предложения на американския консорциум. Първата му среща с неговите представители била в сряда в парламента. Правителството ще поиска официално становище от държавния
департамент по енергетика на САЩ за кандидат-инвеститора в АЕЦ "Белене", преди да реши да започне преговори с него. Такова  уверение е получил от министъра на енергетиката Делян Добрев лидерът на ДСБ Иван Костов, след среща днес с него и ръководството на ГЕРБ. Народното събрание не може да ревизира позиции без отсреща да има сериозен стратегически инвеститор, категоричен беше той пред журналисти в парламента.
Според проф. Атанас Тасев, енергиен експерт и финансов анализатор, инвеститорски интерес към проекта е бил заявен отдавна, но е трябвало да се даде време на правителството, за да се провери доколко този инвеститор е сериозен и зад него стоят „чисти“ пари, предаде БТА.
По информация на проф. Тасев зад „Глобъл пауър консорциум“ стоят достатъчно стабилни и авторитетни американски и български фирми, а основният кредитен ресурс идва от американски военен пенсионен фонд.
Консорциумът ще заплати на НЕК направените досега разходи – възмездно право за строеж, лиценза на площадката, платеното досега оборудване. Според Тасев средствата, които НЕК ще получи, ще са около 700 млн. евро.
Според депутатите и бивши енергийни министри от левицата Румен Овчаров и Петър Димитров, структуриран по този начин, проектът ще е най-неизгоден за България.
Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум, заяви за БТА, че този проект не е необходим на българската енергетика, защото енергийната система на страната не може да интегрира толкова голяма мощност. От друга страна, осъществяването на проект от частен инвеститор буди много правни въпроси и не е ясно дали няма да има намеса от ЕС в това отношение, посочи още той. Всички се изненадахме от хода на правителството да възобнови проекта АЕЦ "Белене". Това не може да се нарече спекула, но е аранжирано действие. Това коментира пред телевизия България он ер  Хиновски по-рано в четвъртък. Всичко звучи много добре за България - изцяло външно финансиране, липса на ангажименти от страна на България, но това не е възможно. Това е икономически абсурд, най-малко, защото в света няма атомна централа, която да не е гарантирана от държавата, в която се намира, обясни още Хиновски.  Мнението му е, че случващото се сега с "Белене" цели отлагане на референдума.
Според Илиян Василев, дипломат, геополитик и енергиен експерт, воденето на разговори на официално ниво с един толкова малко известен частен инвеститор крие сериозни рискове и дори уронва престижа на България.
Трима души, които са посетили Народното събрание, не може веднага да бъдат обявени за стратегически инвеститор, заяви Василев.
Междувеменно руската корпорация "Росатом", в чийто състав влиза и изпълнителят на проекта "Атомстройекспорт" заяви, че е готова да се върне към реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но първо трябва да се обсъдят подробностите по предложението на частния американски инвеститор, съобщи БНР като се позова на говорителя на "Росатом" Сергей Новиков.
Поредният инвеститорски интерес към изграждането на АЕЦ "Белене" е повод да обърнем внимание върху факта, че българското политическо говорене не винаги е полезно за икономическите възможности на страната ни, се казва в позицията на БСК по случая. От камарата заявяват, че преговорите с потенциални инвеститори до момента нямат реален изход. "Причината е, че водеща роля в преговорния процес имат политиците, а не експертите. Често между първите и вторите липсва комуникация. Обикновено първите се опитват да ползват темата за българската атомна енергетика в политически контекст, а не изхождат от икономическите решения и интереси на страната ни. Не оспорваме правото на политиците да взимат крайното политико-икономическо решение, но смятаме за редно да не преекспонират политически тези, неподкрепени с експертни данни и оценки", заявяват от БСК.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване