09/27/12 13:03
(http://www.klassa.bg/)

Всички сме извънземни?

Учени потвърждават хипотезата, че животът на Земята е пренесен от космически микроби, които са пътешествали милиони години, пише „Дейли мейл“. Теорията, която бе представена на 25 септември на конгреса на Европейските планетарни науки в Мадрид е изложена и в сп. Astrobiology.
Изчисления показват, че има висока вероятност на Земята да са попаднали скални частици от планети от други слънчеви системи преди много години, казва един от авторите на изследването Марк Приг.  Учените смятат, че „спящите“ микроби са могли да оцелеят при дългото пътешествие в Космоса, независимо от високата радиация. Освен това, примитивните форми на живот е могло лесно да се прехвърлят от Земята на други планети извън нашата система. Подобен сценарий, наречен "литопанспермия", означава, че Вселената е пълна с форми на живот, подобни на земния, казва Едуард Белбруно от Принстънския университет в САЩ.
Големи вулканични изригвания, удари на метеорити или сблъсъци с други тела могат да предизвикат летенето на скални фрагменти в Космоса. Когато Слънчевата система е била млада и Слънцето е било по-близо до съседните тела, отколкото е сега, някои от тези остатъци може би са били разменени между звездите в орбита около планетите. Тъй като са се движели сравнително бавно, има голяма вероятност тези фрагменти да са били „уловени“ от притеглянето на намиращите се наблизо планети.
Учените са активирали компютърна програма, симулираща звездният клъстър, в който се е родило Слънцето. За период от 10 милиона до 90 милиона години, са се движели някъде от 100 трилиона до 30 квадрилиона предмети над 10 кг, които е можело да бъдат разменени.
Всеки микроорганизъм, попаднал на Земята, е намерил там вода и условия, подходящи за развитие на живот.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване