09/27/12 16:39
(http://www.klassa.bg/)

Димитър Кендев, изпълнителен директор на Фамилно предприятие „Калканов“: Очаквам месото да поскъпне с 30%

Димитър Кендев е изпълнителен директор на Фамилно предприятие „Калканов“, което е основано през 1996 г. в Асеновград. В него работят както членовете на фамилията, така и още 26 работника.  В активите на компанията са месокомбинат, 3 фирмени магазина и ресторант. Фамилията притежава и собствена ферма със 150 животни, с която се затваря целия технологичен процес.


 - Господин Кендев, как ви се отразява рязкото поскъпване на фуража в последните месеци?
 - Най-сериозно се вдигнаха цените през август. Тогава  те се променяха всяка седмица. Такова нещо досега е не беше се случвало от  1999-2000, когато имаше подобна ситуация.  Най-сериозен е проблемът с млекодайните животни, които не могат да си избият цената на храната. Получава се парадокса при положение, че фуражът вече струва 58 стотинки, а литър сурово мляко се изкупува на 50 стотинки. А за да се постигне рентабилност, трябва цената на 1 литър мляко да е колкото тази на 2 кг. фураж.. Голяма част от фермерите планират да разпродадат млекодайните си животни и да оставят само месодайните. Може да се каже, че се „самоизяждаме“ заради високите цени на фуража.

 - Какво е увеличението и как се отразява то на крайните цени?
 - Ще ви дам пример – в крайния продукт ние използваме телешко месо собствено производство, но свинското го купуваме от други производители. В началото на годината, както и през миналата цените бяха еднакви – около 4 лева за кг свинско трупно месо. През юни те започнаха да се качват и за 3-4 месеца скочиха до 6 лева – това е увеличение с близо 50 %. При крайния продукт обаче не може да се вдигне така цената изведнъж, защото няма кой да я купи. Ние сме е вдигнали с 20% и то само за част от крайните продукти. Работи се на минимална печалба, за да се задържат клиентите, което довежда и до съкращения на работници. Като цяло доста е намалял капацитета на работата.

 - А как се отразяват цените върху търсенето?
 - В момента крайните потребители са много наплашени и при всяко вдигане на цените само обикалят по магазините, но не пазаруват. Българинът обикаля да търси най евтиното, а това по принцип са нискокачествени продукти. Затова здравословното състояние на хората се влошава, защото търсим евтиното и ядем боклуци. Но просто това е, което могат да си позволят основната част от българите. Месото вече се превръща в лукс.

 - Може ли положението да се реши с износ в чужбина?
 - Ние от 2008 г. сме регистираран в Регистъра на обектите за производство на храни от животински произход и за търговия с храни в България и в Европа. По принцип имаме право да изнасяме своите продукти зад граница. За съжаление изкупните цени в чужбина са много ниски и се търсят големи количества. На този етап излизането ни на външен пазар е нерентабилно.

 - Очаквате ли допълнително повишаване на цените на крайните продукти?
 - Моята лична прогноза е, че предстои увеличение с около 30% на месните продукти. Това за съжаление ще отдръпне още повече хората и голяма част от малките предприятия ще трябва да затворят.

 - Колко човека ви се наложи да съкратите заради кризата и повишението на фуражите?
 - Ами от началото на годината ни се наложи да съкратим 8 човека в месокомбината и магазините, както и 4 човека във фермата. Това е около 1/3 от персонала.

 - Реагира ли адекватно държавата в тази ситуация?
 - Ами няма субсидия де минимис за дойните животни, млякото се плаща на литър не като преди на масленост от което фермерите губят доста. Субсидиите закъсняват, като тази година е особено зле. До 30 октомври има проверки от разплащателната агенция съвместно с БАБХ и докато не минат проверките и фермите не бъдат проверени, няма да получим компенсиране. Така че едва след тези проверки ще видим пари, а дотогава ще стискаме зъби. А след като получим парите ще си платим задълженията и пак всичко се завърта отначало докато не дойде следващата субсидия. В момента голяма част от фермите работят на кредит.

 - Какво според вас трябва да се направи най-бързо, за да се избегнат масови фалити в сектора?
 - Може би временно трябва да се затвори българския пазар и да не се внася отвън мляко и месо. По този начин ще могат българските производители да продават стоките си у нас на по-добри цени, а не да им се налага да изнасят на безценица. Трябват по-високи субсидии, които да компенсират поне увеличението на фуражите, както и по-голяма заинтересованост от Фонд „Земеделие“, защото в момента, всеки който иска да направи нещо с честен труд е обречен. Държавата трябва да помогнем, защото не можем да задържаме цените ниски сами.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване