09/27/12 11:28
(http://www.klassa.bg/)

Защо е нужен супер компютър на Луната?

Американски учени предложиха монтирането на Луната на супер компютър и антени, с помощта на които да се получава и обработва информация от космически апарати.
Според авторите на идеята, наземните станции за космическа връзка в Калифорния, Испания и Австралия работят на максимума на възможностите си. Но те могат да бъдат разтоварени с помощта на станции на Луната. Там може да се приема информацията и да се транслира в обработен вид на Земята, съобщи "Гласът на Русия".

Междувременно, някои специалисти са на мнение, че възможностите на наземните станции далеч не са изчерпани. Ето какво казва главният редактор на списание „Новости на космонавтиката” Игор Маринин:

- Сега има достатъчно станции. Освен това, изграждането на Луната е по-скъпо, а обслужването е по-сложно от това на Земята. Ако построите още 10 антени на Земята – ще ви стигне.

Засега идеята на американците учени поражда много въпроси у професионалистите. Московският астрофизик Александър Родин също не е в голям възторг:

- Монтирането на луната на супер компютър и антени не е въпрос на близкото десетилетие. Мисля, че към тази идея следва да се отнасяме като към фантазия, цел на която е получаването на финансиране и привличането на интерес към проблематиката на изучаването на космоса.

В същото време, според някои руски учени, американката идея има поне още един плюс. Лунните антени могат да се използват не само за следене на космически апарати. Заедно в наземните устройства те могат да образуват нещо като огромен радиотелескоп, продължава Игор Маринин:

- Ние имаме станцията „Спектър-Р”, която се отдалечава на стотици хиляди километри от Земята и приема слаби сигнали от далечните краища на Вселената. Вместо да изстрелваме радиотелескоп в открития космос, той може да бъде изграден на Луната.
Мисълта за монтиране на Луната на супер компютър и антени се окачествява от редица специалисти като не повече от една красива идея. Но подчертават, че сега е трудно да се предскаже, какво ще правят хората след 30-40 години на Луната. Очевидно е, че на определен етап на овладяването на Луната там неизбежно ще се появят и радиотелескопи, защото ще е по-удобно точно там да се приемат и обработват сигналите от космоса.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване