09/27/12 15:58
(http://www.klassa.bg/)

Нокиа оставя инвеститорите без дивиденти

Nokia са свършили финансовите си резерви и пред инвеститорите се очертава нещо, което  не се бе случвало от десетилетия – да останат без дивиденти, съобщава Bloomberg.
Непечелившият производител на телефони има около 300 милиона долара разходи на месец и много инвеститори и акционери се опасяват, че компанията може да остане без средства в състезанието с iPhone на Apple и смартфоните използващи платформата на Googl – Android.
“Най-важното сега за Nokia е да обърне продажбите си за да получи риходи“, коментира Микаел Антила, мениджър на корпоративни бондове в  SEB AB  в Стокхолм. „Дотогава логичната стъпка от тяхна страна е да не плащат дивиденти, за да поддържат необходимата наличност.“
Без да изплати дивиденти, изпълнителният директор на Nokia Стивън Елоп рискува да се сблъска с гнева на инвеститорите в момент, когато компанията регистрира спад в акциите за пета поредна година.
Проблемите с финансите подчертават сериозността на кризата в Nokia. Компанията е изплащала дивиденти всяка година от 1989 г. насам. Дори разпадът на Съветския съюз, един от основните купувачи на мрежова техника от компанията не попречи да бъдат раздадени годишните бонуси на инвеститорите преди 20 години.
Doug Dawson, a spokesman for Nokia, declined to comment on dividend plans. The phonemaker typically announces its annual payout when it reports fourth-quarter earnings in January.
Дог Доусън, говорител на Nokia отказа да коментира плановете за дивидентите. Досега компанията  обявяваше годишните плащания през януари, след като станеха известни резултатите от последното тримесечие на предишната година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване