09/27/12 15:57
(http://www.klassa.bg/)

Председателят на руската Държавна дума бойкотира ПАСЕ

Председателят на Държавната дума на Русия Сергей Наришкин отказа да ръководи делегацията на страната за заседанието на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), като обясни, че там ще бъде гласувана от русофобските делегации остра резолюция срещу Русия, предаде Би Би Си. По-късно РИА „Новости“ съобщи, че и без Наришкин ще има руска делегация на форума и тя няма да прави бойкот. Наришкин трябваше да говори на заседанието на ПАСЕ на 1 октомври на тема важни проблеми в парламентаризма в Европа. Той уточни, че  ще се изкаже, когато има условия за това.
Делегатите на ПАСЕ ще изслушат на 2 октомври мониторингов доклад  за ангажиментите на Русия към Съвета на Европа. В проекторезолюция швейцарският депутат Андреас Грос и румънският му колега Георги Фрунда предлагат да се запази мониторинга над Русия заради проблема с човешките права. Конкретно се споменава „непропорционалната“ присъда над групата „Пуси Райът“ и недостатъчните усилия за реформи в съдебната система. Преди време ПАСЕ разкритикува приетият от Думата закон за повишаване на глобите за участие в неразрешени масови събирания.
ПАСЕ има право да прави свои разследвания и да дава препоръки на Съвета на Европа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване