09/27/12 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Присъдата за операция “Чук”: справедливост или показен процес в съветски стил

Военен парад в Турция. Снимка: нюзпро

Изпращането в затвора на стотици армейски офицери, обвинени в заговор за преврат срещу правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, бележи дъното за турските военни, които в продължение на десетилетия упражняваха сенчест контрол върху страната, обръщайки малко внимание на демократичните ценности. Но изходът от т.нар. дело “Чук” изважда на преден план нова тревога, а именно, че Ердоган, който управлява страната от 2002 г. и се стреми към изпълнителна президентска власт, става също толкова авторитарен и арогантен колкото навремето бяха генералите.

Възможно е съдебният процес за операция “Чук” и две други подобни разследвания за заговори - Ергенекон и това срещу Съюза на кюрдските общини градското крило на ПКК , в които също са замесени стотици заподозрени, да бъдат възприети като закъснял и дори достоен за похвала опит за изчистване на къщата. Турция преживя три същински военни преврата в периода 1960-1980 г. и умерено ислямистко правителство, предшественик на управляващата Партия на справедливостта и развитието, бе свалено от власт през 1997 г. Напрежението между ПСР и военните, горди пазители на светското наследство на Кемал Ататюрк, от време на време беше голямо. Не е трудно да си представим, че генералите са искали да се отърват от Ердоган.

Като изрази загриженост от присъдите, коментаторът на вестник “Хюриет” Мехмет Али Биранд заяви, че е доволен, че процесът на освобождаването на страната от нейното историческо “военно опекунство” е започнал. “Ние живеехме под това опекунство години наред… Страната понесе големи загуби от това. Демокрацията беше убита, свободата бе ограничена, политическият живот бе съсипан, а кюрдският въпрос ескалира… Дори и да е нямало конкретна подготовка за преврат в делото “Чук”, аз съм сигурен, че в много умове е съществувала идеята, че ако стане необходимо, може да бъде извършен преврат”, казва той.

Операция “Чук” може да бъде погледната от друга страна в напълно различна светлина - като скандално несправедлив процес, подобен на прочулите се с лоша слава показни процеси, правени в Съветския съюз и неговите източноевропейски сателити по време на Студената война. Това дело няма нищо общо със справедливостта или напредъка на турската демокрация и е само уреждане на стари сметки, написа коментаторът Семих Идиз. Турция е тази, която ще загуби в края на краищата, защото делото само допринесе за задълбочаването на разделенията в обществото и ще увеличи поляризацията между кемалисти и ислямисти… То също така подрони доверието между турците в тяхната съдебна система, макар че това доверие никога не е било много високо, заяви Идиз.

Вероятно сагата “Чук” може да бъде разбрана най-добре не като триумф на справедливостта, нито като позор за демокрацията, а като неизбежно политическо развитие. В този смисъл това е естествен остатъчен продукт от насилствения и понякога болезнен опит на Ердоган да превърне Турция в държава на съвременната нация, като същевременно напълно признава нейната религиозна идентичност. Турската икономика отбеляза феноменален растеж в последните години, а регионалната позиция на Турция се подобри много, макар и неравномерно, по отношение на Близкия изток и Европа.

В същото време Ердоган смекчи религиозните ограничения, като например даде повече свобода на жените да носят забрадки и се опита (досега безуспешно) да реши стария кюрдски въпрос. Тези социални промени имаха голяма цена по отношение на вътрешните разделения и обвинения. Правосъдната система е само една от жертвите. Има и много други.

Изглежда не е съвпадение, че много от войниците, политиците, кюрдските активисти, адвокатите, академиците и журналистите, арестувани в операция “Чук” и други масови разследвания, са също и критици и противници на Ердоган. Тяхното заглушаване, оправдано или не, несъмнено ще му помогне да поддържа властта си и може също да улесни пътя му към силна президентска власт чрез пренаписана конституция.

“Турските съдилища работят извънредно, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване