09/27/12 17:52
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Протестите в България НЕ са никак “малки”

Българите имат някакъв комплекс за малоценност, който е много пагубен и деморализиращ. Наскоро например четох една дискусия, в която се осмиват и омаловажават протестите против синята зона. Та така и вчера попаднах на не една дискусия в Интернет, в която се осмива протестът против синята зона. Бил малък – само 300 души. А пък видите ли – в Испания например протестират десетки хиляди!

Преди да продължа обаче, нека направим сравнението по-точничко. На първо място хич не ми харесва определението “десетки хиляди”, защото това може да са както десет хиляди, така и деветдесет хиляди. И понеже въпросните хора правят подвеждане в едната посока, аз ще си позволя да направя същото подвеждане в другата – приемам, че испанските протестиращи са били 10 000 души!

Сега към сметките. Според Уикипедия по преброяване през 2010г. в Испания живеят 47 150 800 души. При 10 000 протестиращи това означава, че е протестирала закръглено 1/4715 част от населението на страната.

Да видим в България. Според уикипедия имаме 7 364 570 души население по преброяване от 2011г. Това означава, че за синята зона е протестирала закръглено 1/24549 част от населението на страната.

Обобщено – в България протестът е бил около пет пъти по-малък, отколкото в Испания. Хайде, ако в Испания не са били 10 000 протестиращи, а да кажем 20 000 – значи е бил десет пъти по малък.

Ама хайде сега да видим кой за какво е протестирал. В България протестираха главно хората, които живеят в централната част на един град и които са загубили привилегиите си за… паркиране. А пък в Испания протестира цялата страна, при това срещу крути икономически мерки, които бъркат в джоба на всеки един гражданин и то дълбоко. На вас оставям да направите сравнение между причините за протестите и да прецените дали всъщност не е напълно нормално нашият протест да е 10 пъти по-малък.

Е, след като световната преса гръмна с новината, че в Испания има масови протести, математиката показва, че следващия път, когато в България се съберат на протест поне 1500 души, то би трябвало съвсем спокойно да определим протестът като “масов”. И това, че не може да напълни един малък стадион не трябва въобще да ни притеснява. Малко сме и това никак не трябва да води до комплекс за малоценност. Според мен 300 протестиращи против синята зона е достатъчно количество, което би трябвало да накара общината да се замисли.

Филип Петров

————–

 Този текст е изпратен от наш читател чрез бутона “Подай сигнал”, който виждате в дясната част на сайта. Ако искате да ни изпратите свои новини, коментари, снимки или сигнали за журналистически разследвания, ползвайте бутона или ни пишете на offnews@offnews.bg или на страницата ни във Фейсбук.

The post Протестите в България НЕ са никак “малки” appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване