09/27/12 12:43
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Ректор: Турция лъже за фалшивите дипломи

Турция е спряла процедурите по легализиране на дипломи за висше образование, издадени в България, след проверка на легитимността им в регистър, където по това време български дипломи не е имало.

Това стана ясно днес на заседание на Съвета на ректорите.

Турция спря легализирането с решение на Съвета за висше образование (ЙОК) от май 2012 г. с мотив, че са открити фалшификати.

Какво всъщност се е случило разказа пред колегите си днес ректорът на Техническия университет-Варна проф. Овид Фархи след посещение в Турция.

„Проверявали са в Европейския регистър на дипломите, а България качва там дипломи от 1 януари 2012 г. Когато ги попитах дали знаят от кога България качва дипломи там, ми посочиха вратата“, оплака се проф. Фархи.

Първите дипломирани студенти за 2012 г. са защитили през юни, няма как през май да е имало качени дипломи, да не говорим за дипломи, издадени преди януари.

Техническите и медицинските университети в България са най-засегнати от решението на ЙОК. Само в Технически университет-София има приблизително 1700 турски студенти.

Днес Съветът на ректорите обяви решението на ЙОК за „политически и икономически мотивирано“ и взе решение, с което поиска Съветът да свали от уебстраницата си съобщението за фалшивите дипломи.

Българските ректори поискаха още промяна в наредба, която да им позволи да приемат целогодишно чужди студенти.  

The post Ректор: Турция лъже за фалшивите дипломи appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване