09/27/12 21:22
(http://e-vestnik.bg/)

Ударите на ЦРУ с безпилотни самолети будят въпроси и възмущение

в. Индипендънт

Безпилотен хеликоптер с две камери. Снимка: фирмен сайт

Според доклад едва една от всеки петдесет жертви на “хирургическите” удари на САЩ в Пакистан е човек, за който се знае, че е боец. Късно вечерта на 6 юни тази година безпилотен самолет летял високо над пакистанското село Дата Хел в Северен Вазиристан.

Бръмченето на американските безпилотни самолети “Предатър” и “Рийпър” е познат звук за жителите на прашното селце, разположено край речно корито близо до границата на Пакистан с Афганистан и представляващо крепост на талибанския командир Хафиз Гул Бахадур.

След като направил кръгче, безпилотният самолет изстрелял първата от своите ракети “Хелфайър”, която уцелила една къщурка и я сринала. Когато жители се втурнали към мястото на нападението, за да видят дали могат да помогнат, те били поразени от нов удар.

Според тогавашни съобщения втора ракета убила трима местни жители, притекли се на помощ, а следващ удар убил още трима души пет минути по-късно. Общата равносметка показва, че при нападението са били убити някъде между 17 и 24 човека.

Атаката в Дата Хел беше само един от над 345-те удара, поразили племенните райони на Пакистан през последните осем години. Тя обаче разкрива една все по-често използвана тактика в тайната война на Америка с безпилотни самолети - “двойните” удари.

Въпреки че като цяло честотата на ударите намалява, откакто през 2011 г. НАТО извърши нападение, при което бяха убити 24 пакистански войници и което обтегна отношенията между САЩ и Пакистан, сега все по-често първоначалните удари са последвани от още ракети. Това е тактика, която според адвокати и активисти убива още повече цивилни. Тя всява такъв страх в поразяваните зони, че хората, които идват на помощ, често чакат часове, преди да посмеят да посетят мястото на дадено нападение.

“Тези удари стават все по-разпространени”, каза пред “Индипендънт” пакистанският адвокат Мирза Шахзад Акбар, който представлява жертви на атаки с безпилотни самолети. “В миналото те бяха единични, от време на време. Сега почти всяко следващо нападение е двоен удар. Няма оправдание за това”, заяви той.

Все по-честото използване на “двойни удари” при атаките с безпилотни самолети е само едно от явленията, които се забелязват напоследък в тайната война на САЩ срещу войнстващите ислямисти. То е документирано в нов доклад на правни експерти от Станфордския и Нюйоркския университет.

Той е плод на деветмесечно проучване и над 130 интервюта и представлява един от най-обстойните опити на изследователи да разберат и оценят войните на Вашингтон с безпилотни самолети. А присъдата им е съкрушителна. На 146-те страници на публикувания във вторник доклад авторите осъждат ударите с безпилотни самолети заради тяхната неефективност.

Въпреки уверенията, че нападенията са “хирургически”, изследователите установяват, че едва 2 процента от жертвите са хора, за които се знае, че са бойци. Според тях представата, че ударите правят света по-безопасно място за САЩ, е “в най-добрия случай съмнителна”.

Изследователите добавят, че ударите оказват травмиращо действие не само със смъртта, която причиняват, а и с това, че психически съсипват население, което живее под всекидневната заплаха да бъде изтребено от въздуха, и разрушават местната икономика.

В края на доклада те призовават Вашингтон напълно да преразгледа програмата си за удари с безпилотни самолети, защото в противен случай рискува да отблъсне самите хора, чието доверие се надява да спечели. Те също така констатират, че ударите създават тревожни прецеденти за убийства без съд във време, когато много държави изграждат свои арсенали от безпилотни бойни средства.

Правителството на Обама едва ли ще се вслуша в техните искания, като се има предвид усърдието, с което Америка разширява програмата си за безпилотни самолети през последните две години. Сега безпилотните самолети “Рийпър” и “Предатър” действат в небето на Сомалия и Йемен, а също на Пакистан и не ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване