09/28/12 13:03
(http://www.klassa.bg/)

Будистка статуя, открита от нацистите, била издялана от метеорит

Учените установиха,че статуята  на будистки бог-пазител, намерена през 1938 г. от нацистка експедиция в Тибет е направена от парче метеорит, паднал на земята преди около 15 000 г. в Сибир или Монголия. Германците не са подозирали колко ценна е находката, те са се зарадвали, че дрехата на будисткия бог била украсена със свастика, пише Нюзру. 
Историята на бог Вайшравана повече прилича на сюжет от филм за Индиана Джоунс, отбелязва Би Би Си. Учени от Австрия и Германия предполагат, че статуята е направена през XI век. Фигурата, висока 24 см и с тегло 10  кг, първоначално била позлатена, а създателите й явно не са подозирали от какъв рядък материал е издялана.
Статуята била наречена „Железният човек“. „По-малко от 0,1% от всички метеорити и по-малко от 1% от железните метеорити съдържат атаксит - следователно става дума за изключително рядък космически материал“, обяснява сътрудникът на Шутгардския университет Елмар Бухтер.
За ценността на находката не подозирали нацистките учени, които търсели в Тибет доказателства, че арийската нация произхожда от този район, отбелязва в.“Гардиън“.
Статуята се е пазела в частна колекция в Германия и  чак в 2007 г. собственикът й я предлага за изследване.
Сега учените не смеят да назоват дори примерната стойност на статуетката. Това  е единственото изображение на човек, изрязано от метеорит и няма с какво да го сравняваме“ , обяснява Бухтер. Има ножове и украшения, направени от подобни материали.
Вайшравана е бог на богатството и войната, който често се изобразява с лимон (символ на
богатство) и торба с пари в ръка. „Железният човек“ също държи в ръце някакъв предмет, който прилича на лимон.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване