09/28/12 21:15
(http://e-vestnik.bg/)

Компаниите от Залива най-накрая достигнаха зрялост

Арабиан бизнес

Бурж Калифа - най-високата сграда в света
В Дубай откриха официално сградата Бурж Калифа (известна като Бурж Дубай), която стана най-високата в света - 828 м. След нея са Тайпе 101 (508 м) в Тайван, кулите Петронас в Куала Лумпур, Малайзия (452 м), Сиърс в Чикаго (442 м) и Джин Мао в Шанхай (420 м). Илюстрация: двайс

Бизнесът в региона пренебрегва рецесията и прави мащабни инвестиции за бъдещето. Преди шест години, когато за първи път бяхме домакин на наградите “Главен изпълнителен директор в Близкия изток”, бе съвсем лесно да се определят победителите. В онези дни имаше значение само размерът. Най-големите проекти, най-големите планове за разширяване и … най-големите печалби.

Само след няколко години напред ясно се вижда, че се зараждат различен калибър компании - такива, които вероятно отразяват все по-голямата зрялост на бизнеса в Залива. Рецесията извади от играта няколко от водещите участници и се появиха компании, които отразяват истинските нужди на региона.

Коя е една от най-големите тревоги в Залива? Двайсет процента - приблизително един човек от семейство - от населението на региона сега има диабет и ако тенденцията се запази, то тази цифра вероятно ще се удвои до 2030 година. Някои оценки сочат, че само ОАЕ харчи половин милиард долара всяка година за борба срещу болестта, но въпреки това и въпреки натиска преливащи хазни в Залива, засега няма признаци, че тя отминава.

Докато политиците от района си блъскат главите, за да намерят решение на кризата, очевидно засега без успех, една от наградените компании взе нещата в свои ръце. Фармацевтичната компания Julphar от емирството Рас ал-Хайма, която вече си гради име на глобалната сцена, е първата близкоизточна компания, която произвежда собствен инсулин.

Този резултат не излезе евтино. Той струваше на Julphar цели 136 милиона долара, за да построи собствена фабрика за инсулин, но търсенето бе толкова голямо, че тази инвестиция вероятно ще осигури не само изключително необходима услуга за общността, но и прилична печалба.

След това идва примерът с главния изпълнителен директор на Yahsat Тарек ал-Хосани, чиято награда в сферата на телекомуникациите е първата, връчвана на нетрадиционна телекомуникационна компания. Създадена само преди пет години в Абу Даби, Yahsat вече е пуснала два сателита в орбита, което й позволява да гарантира високо качествено широколентови услуги за пазари в Близкия изток, Африка и Южна Азия. Страните от Залива разбраха, че широколентовият интернет е от ключово значение за развитието на икономическото познание, а компании като Yahsat, наред с по-традиционните си колеги, играят важна роля в разработването на телекомуникационна инфраструктура от ново поколение.

И накрая ще споменем за проекта “Икономически град Крал Абдула” (ИГКА) в Саудитска Арабия. Макар застрояването, вероятно най-големият проект за изграждане на недвижими имоти на планетата в момента, със сигурност да се вписва в стила на мегапроектите в Залива, обявени в годините на бума, ИГКА е от голямо значение за развитието на кралството.

Чуждестранните авоари на Саудитска Арабия вероятно се увеличават, но при все това двете най-големи предизвикателства пред страната са работни места за бързо нарастващото население и диверсификация от енергийния сектор.

Планът ИГКА работи и за двете мисии. Той вече създаде 12 000 места, но в действителност главният изпълнителен директор Фахд ар-Рашид тепърва започва сериозна дейност. Компании вече се настаняват в офисите си в “Индустриалната долина” от проекта и градът, който бе частица от въображението само преди няколко кратки години, вече започва да придобива реални очертания.

Какво ни говорят всички тези постижения за Залива днес? Трите посочени примери са на компании, които пренебрегват рецесията и правят мащабни инвестиции за бъдещето. Това е пазар, в който, с малки изключения, бизнесът планира наистина необходимото за региона и стои ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване