09/28/12 21:18
(http://e-vestnik.bg/)

Менте по чешки или когато чаша водка се окаже фатална

ДПА

На голяма част от потребителите на водка им е все едно от какво е направена, стига да е в достатъчни количества. Снимка: уебшотс

Много от пострадалите от алкохолното отравяне в Чехия, което до момента е отнело живота на 25 души, живеят със сериозни здравословни проблеми, вариращи от слепота до кома.

Макар неправителствени организации да работят с жертвите и страната да наложи за известно време националната забрана за продажба на твърд алкохол с над 20 процента алкохолно съдържание, вниманието постепенно се пренасочва към виновниците.

Въпреки това разследването на отравянето с алкохол е твърде закъсняло за онези, които сега изведнъж ще трябва да се справят с инвалидност (слепота), след като са пили алкохол, смесен с метанол, за да се увеличи обемът и следователно печалбите.

Говорещи часовници, мобилни телефони със специален дизайн и приспособления, които казват на потребителя, че чашата се е напълнила, са само част от устройствата, които могат да улеснят ежедневието на слепия човек.

“Положението е трудно. Целият ти живот се променя само за пет минути”, каза Владимир Липина пред чешко радио.

Липина е от минодобивен град от Моравско-Силезийска област. Той е една от първите жертви на отравянето, които са напуснали болницата.

Групата за помощ Тифлосервис работи с хора като Липина през последните 21 години, като им предлага възможност да научат брайловата азбука, да посещават компютърни курсове и да се ориентират с помощта на бял бастун.

Много ослепели от алкохола трудно се справят с новата реалност, каза Луция Скржишовска, ръководител на клона на Тифлосервис в Острава.

“Всеки намира собствен начин да се справи с това предизвикателство”, обясни тя.

Въпреки безпрецедентния размер на скандала, той не е нещо ново за социалните работници в Острава.

“Такъв проблем имаше и през последните години, но медийният интерес не бе толкова голям”, каза Скржишовска. Темата привлече внимание, едва когато голям брой хора започнаха да умират.

Чешката полиция твърди, че е разкрила производителите на фалшивия алкохол, но общественият дебат все повече се насочва към въпроса доколко нелегалната търговия с алкохол е била толерирана.

Чешки производителите на спиртни напитки казват, че проблемът с черния пазар отдавна е известен, а представители на промишлеността посочват, че са повдигнали въпроса само две седмици преди последното натравяне.

Според оценки продажбите на алкохол на черно възлизат на 10-25 процента от целия пазар. Шефът на полицията Мартин Червичек съобщи по чешката телевизия миналия уикенд шокиращи цифри, показващи, че само през последните две години полицията е разследвала 156 престъпления за нелегално производство на алкохол.

Следователи не откриха опасни нива на метанола - алкохол, който се използва за индустриални нужди, каза той.

Междувременно финансовият министър Мирослав Калоусек бе принуден да защити държавните митници след смъртните случаи от алкохолно отравяне.

“Трябва категорично да отхвърля обвиненията, че държавните митници носели отговорност за това, че престъпник е налял отрова в алкохола”, каза министърът пред телевизия Прима.

Правителството е изправено сега пред предизвикателството да възстанови легалния пазар, след като министърът на здравеопазването Леош Хегер забрани този месец продажбата на алкохол от над 20 процента в усилията си да даде на полицията време да проследи източника.

Първото облекчаване на наредбата стана късно снощи въпреки, че забраната за износ на алкохол ще остане в сила до следващо нареждане.

Спешната ситуация принуди фабриката за традиционния билков ликьор “Бехеровка” в Карлови Вари да използва нови начини, за да запази пазарното си присъствие. Компанията въведе нов продукт с алкохолно съдържание от 19 процента, за да заобиколи забраната за продажби. Новият ликьор с вкус на лимон ще бъде пуснат по магазините в следващите 24 часа.
БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване