09/28/12 21:17
(http://e-vestnik.bg/)

Останките на румънския пуч

Траян Бъсеску. Снимка: ртс

Сряда, 26 септември 2012 г., донесе три нови елемента, които потвърждават суровата истина от това лято: в Румъния имаше опит за държавен преврат.

Операцията протече бурно до един момент, а после бе потушена под натиска на западните демокрации. Но няколко от нейните последствия останаха до настоящия момент, показвайки ни се едно след друго, в цялата си уродливост.

Конституционният съд реши вчера, че парламентът е нарушил конституцията, когато, в подготовката на пуча, назначи в Административния съвет на държавната телевизия ТеВеРе само представители на властта (Социалдемократическа партия, Национално-либерална партия, Национален съюз за прогрес на Румъния, Демократичен съюз на унгарците в Румъния), изключвайки напълно опозицията (Демократично-либерална партия).

За Конституционния съд не бе никак трудно да стигне до този извод, като се има предвид факта, че парламентарното решение бе в очевидно нарушение на закона за работа на ТеВеРе, който предвижда спазване на политическия алгоритъм. Осмината членове, определени с парламентарното решение, ще загубят постовете си, а Административният съвет на ТеВеРе ще бъде на практика разпуснат. Всичко това се случи заради желанието да бъде премахната опозицията и заради необходимостта да се парализира една институция за масово осведомяване в навечерието на офанзивата срещу правовата държава.

Също вчера Конституционният съд спря друга груба парламентарна проява. Предвиждането, според което парламентът определя кой да отиде на Европейския съвет, в случай че президентът и премиерът не се разберат, бе обявено за противоречащо на конституцията. Решението поставя в засада, за пореден път, Виктор Понта, който на 28-29 юни отиде в Брюксел, без да се съобразява с мнението на Конституционния съд. Присъствието на премиера на Европейския съвет бе претекстът за свикване на извънредно заседание на парламента, докато истинският мотив бе стартирането на пуча. (именно на това извънредно заседание на парламента, лявоцентристкото парламентарно мнозинство обяви, че стартира процедура по импийчмънт на Бъсеску - бел. ред.)

Третата новина от вчера дойде от Постоянния изборен орган. Научихме, че са идентифицирани 55 660 румънци, които на референдума на 29 юли са гласували най-малко два пъти. На сметката на тези граждани са били отбелязани 118 881 гласа, което означава, че 63 221 гласа (най-малко) са били фалшифицирани. Трудно е за вярване, че един румънец от 150 е гласувал многократно. Истината вероятно е друга: машината за изборни фалшификации, ръководена от социалдемократа Ливиу Драгня (срещу него вече започна наказателно производство - бел. ред.), е използвала ЕГН-та на някои хора, за да гласува от тяхно име. Понякога даже по няколко пъти. Но тук не са взети предвид онези, които “са гласували” еднократно, без да са минали през кабинката за гласуване. Залавянето им остава в ръцете на прокурорите.

А във връзка с прокурорите: спомняте ли си яростта на някои важни политици по техен адрес? Ето какво каза например Йон Илиеску (почетен председател на сега управляващата Социалдемократическа партия и експрезидент - бел. ред.) на 15 август: “Не съм вярвал, че след Революцията от декември 1989 г., ще стана свидетел на подобна проява на свиреп примитивизъм - глутници прокурори, които нахлуват при хората в домовете им, в селските райони, за да ги разпитват дали са гласували на референдума. В какъв свят живеем? Откъде се появиха тези екземпляри, сякаш дошли от примитивните пещери? Но най-вече, кой ги е изпратил на подобна мисия от фашистко естество?”.

Същия ден и Виктор Понта си придаде важност: “Най-важното нещо е господин президентът Бъсеску да спре това гонение срещу хората, които са гласували, защото няма как да бъде президент, ако изпраща прокурори при хората, заплашва ги, това са обикновени хора. Подобни злоупотреби не са се случвали от времето на комунистите”.

И, с Ваше позволение, последният в списъка - Крин Антонеску (лидер на Национално-либералната партия и председател на Сената, който изпълняваше временно ...

Публикувана на 09/28/12 21:17 http://e-vestnik.bg/15728/ostankite-na-rumanskiya-puch/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване