09/28/12 21:18
(http://e-vestnik.bg/)

Съдбата на Путин ще зависи от цената на петрола и от реформите

Ройтерс

Владимир Путин пред короната на великия княз Владимир Мономах. Снимка: АП/БТА

Руският президент Владимир Путин, който е изправен пред най-големите протести за цялото си дванайсетгодишно управление, може внезапно да загуби властта, ако цената на петрола падне и той не успее да намали корупцията, смята водещ руски икономист.

Сергей Гуриев, ректор на Нов икономически институт в Москва, заяви, че няма непосредствена опасност за бившия шпионин на КГБ, ако цената на петрола, основен експортен продукт и първостепенен източник на приходи, остане над 100 долара за барел.

Но според него политически вълнения могат да последват мигновено, ако цените на петрола паднат и Путин, който се върна в Кремъл през май, не успее да подобри инвестиционния климат или да обуздае корупцията и бюрокрацията, които са напаст за Русия от векове.

“Всички живяхме в Съветския съюз, което продължи цяла вечност, докато не свърши… Системите се променят много бързо”, каза Гуриев на организираната от Ройтерс среща на високо ниво за инвестициите в Русия и припомни, че малцина предсказаха внезапния край на съветската империя преди две десетилетия.

“Режимът може да се разпадне внезапно и то по начин, който не можем да предвидим. Може да е по мирен път, но може и да е по кървав”, каза Гуриев.

59-годишният Путин властва в Русия, откакто бе избран за пръв път за президент през 2000 г. и икономически бум, благодарение на петрола, му помогна да остане популярен през първите си два четиригодишни мандата.

Той остана върховен руски лидер, след като се оттегли, за да поеме поста на министър-председател през 2008 г. поради ограниченията за мандатите в конституцията, и спечели почти две трети от гласовете на президентските избори през март, въпреки протестите в големите градове.

Гуриев има активна роля в подетата от премиера Дмитрий Медведев инициатива за “отворено правителство”, насърчаваща благоприятни за бизнеса реформи, но същевременно е свързан с адвоката, блогър и лидер на протестите Алексей Навални.

Според него Путин ще вземе под внимание предупрежденията, преди да е станало твърде късно, но той спешно трябва да подобри и инвестиционния климат, за да задържи доверието на бизнес общността.

Битката с корупцията е ключът

Изтичането на големи капитали, които достигнаха 80 милиарда долара миналата година, извади наяви песимизма на руските инвеститори, а протестите станаха израз на недоволството на зараждащата се средна класа, каза той.

Специалисти, проучващи общественото мнение, съобщиха, че традиционната подкрепа за Путин все още се запазва в провинциите. Гуриев обаче заяви: “Мисля, че Путин вече е отписал московската средна класа… Но хората извън Москва също губят търпение.”

“Ако не му пукаше, нямаше да сме свидетели на тези репресии”, каза той, като имаше предвид новите закони, които увеличават потенциалните глоби за участниците в протести, затягат контрола върху интернет и принуждават лобистки групи, които са спонсорирани в чужбина да се регистрират официално пред съответните власти като чуждестранни агенти и да бъдат подложени на допълнителни проверки.

Антикорупционна кампания би била по-ефикасен начин да се обезоръжи опозицията, за която борбата с корупцията е основно искане, и ще му помогне да подкрепи своята популярност, смята Гуриев.

“Ако Путин се бори с корупцията успешно, опозицията е обречена”, каза той. “Ако Путин не се бори с корупцията обаче, той е обречен и ново правителство ще се залови с борбата.”

Гуриев подчерта важността на икономическия растеж за политическата съдба на Путин и прогнозира растеж от 3 процента за 2013 г. - относително ниско ниво в сравнение с предишните години - но спомена, че дори този показател ще зависи от цената на петрола. Ако цените паднат на 60 долара за барел, финансовите резерви ще се изчерпят след две години, причинявайки криза в правителствените финанси, каза той.

Русия балансира бюджета си при цена, която се вдигна до над 100 долара за барел, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване