09/30/12 15:10
(http://www.klassa.bg/)

Пета градска болница иска дарения вместо пари за избор на екип

Пета градска болница в столицата е намерила начин да събира пари от пациенти, без да нарушава наложените ограничения за плащане за избор на екип. Новият начин е чрез договор за дарения, съобщи БНТ. Договорът за дарение се прилага към всички документи за прим в болницата, което може да се тълкува като изнудване. Защото така пациентите се задължават да изкажат парично своята благодарност към болницата преди още да са те оперирали.
Пред БНТ Звезда Пеева разказа как за операция на нейна близка  не изявили претенции за избор на екип, защото не познавали никого в болницата. Въпреки това се наложило да платят 950 лева дарение. Изпълнителният директор на болницата д-р Васко Кацаров обясни, че на регистратурата са обявени екипите, които могат да се избират. На оперираната, обаче, не й е бил представен екип.
Според Асен Георгиев от Български пациентски форум договорите за дарение са предпочитани, тъй като те могат да надхвърлят сумата за избор на екип и така от пациента да бъде прибрана още по-голяма сума.
Пета градска болница не е единствената, която работи по „дарителската схема". Подобни волеизлияния се използват масово и в други болници. Те са зачестили рязко, след въведените ограничения на таксите за избор на екип от здравния министър. Но не и на даренията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване