09/30/12 12:31
(http://www.klassa.bg/)

С лотарийна компания и фирма за производство на военни коли

Гърция обяви международен търг за държавния дял в лотарийната компания "Опап" и за производителя на военни автомобили "Eлбо". С това в четвъртък беше даден старт на приватизацията в страната, предаде БГНЕС.
Компанията за спортни залагания "Опап" е една от най-големите в Европа публични хазартни компании. През първото полугодие дружеството отчете нетна печалба в размер на 126 млн. евро. Крайният срок за изявяване на интерес към държавния дял в "Опап" е 19 октомври. Компанията притежава ексклузивни права за провеждане на 13 игри на късмета до 2030 година и 10-годишен лиценз за управление на 35 000 терминала за видеолотарии, съобщи БНР.
Същевременно беше обявена и международна тръжна процедура за държавния производител на военни автомобили "Елбо". Атина ще търси надежден инвеститор за компанията, която от 2007 г. няма поръчка и регистрира загуби. В "Елбо", която е единствената фирма в Гърция за сглобяване на автомобили, работят 1200 души.
Правителството в Атина обяви амбициозна приватизационна програма, за да напълни хазната в следващите три години и да привлече нови инвеститори. Все пак държавата ще задържи 51 процента във всички компании, подлежащи на приватизация.  Вестник "Елефтеротипия" отбеляза, че в частни ръце ще отидат 49 на сто от железниците и 39 на сто от пощите. Дълговете на железопътна компания ОСЕ възлизат на 10 млрд. евро. Разпродадени ще бъдат също регионалните пристанища. На концесии ще бъдат отдадени международното летище в Атина и националните автомагистрали Егнатия и Атика, както и мостът Рио-Антирио, пише БТА. Стратегически инвеститори ще се търсят също за водоснабдителната компания ЕВДАП, Националната електрическа компаия ДЕИ и газовата компания ДЕПА. Ще се разпродадат още дялове от казината и игрите със залагания. Вестник "Та неа" коментира, че намерението на правителството в Атина е да събере чрез приватизациите по 1 милиард евро годишно в близките три години, според обещанията, които то даде за да осигури спасителни заеми от страни от Европейския съюз и Международния валутен фонд.
На 12 юли 2011 г. Социалистическото правителство на Гърция назначи петчленна комисия, за да се заеме с приватизационната програма, която се очаква да донесе на страната 50 млрд. евро до 2015 г. Новият директор на агенцията по приватизацията в страната Такис Атанасополус.  Той очаква продажбата на държавния газов доставчик DEPA и дъщерната му компания за дистрибуция DESFA да спомогнат за изпълнението на целта за приходите от приватизация. За двете компании ще продължат да се състезават 14 големи корпорации, сред които са Газпром, Mitsui, Eni и други. От тях до крайната фаза ще достигнат 4-5, а сделката ще бъде сключена в началото на 2013 г.
Атанасополус освен това е уверен, че продажбата на държавните газови компании ще може да започне в началото на следващата година. Това по думите му ще отвори пътя “на поредица от инфраструктурни сделки, което ще създаде хиляди работни места и ще се насърчи икономическото възстановяване”.
“Ако се провалим с приватизацията, можем да очакваме само остри критики. Министър-председателят и европейските ни партньори настояват процесът да се придвижи”, допълни Такис Атанасопулос.
Гърция може да се превърне в Елдорадо за инвеститорите. Нашето предимство е, че нито един икономически сектор не е пренаситен”, каза още той.
През миналата година Гърция се ангажира да повиши приходите от приватизация до 50 млрд. евро през следващите 10 години като част от средносрочната програма за реформи, договорена с международните кредитори на страната. Досега обаче постъпленията от продажба на активи бяха скромни, а и приватизацията се сблъска с неодобрението на политическата опозиция, синдикатите и държавните служители. Това доведе и до оставката на предишните директори на агенцията по приватизация и приватизационния фонд, в който са апортирани всички имоти, предложени за раздържавяване.
Заради рекордната безработица в южната ни съседка ангажиментите на бъдещите инвеститори в държавни активи за създаване на работни места стават все по-важни. Министерството на финансите в Атина вече обяви, че цели да привлече 3 евро инвестиции на всяко евро, което е дошло в хазната като приход от приватизация.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване