09/30/12 11:51
(http://www.klassa.bg/)

Французинът Франсоа Озон със "Златна раковина" от Сан Себастиан

Френският режисьор Франсоа Озон спечели "Златна раковина", наградата за най-добър филм на филмовия фестивал в Сан Себастиан, Испания. Озон е добре познат на киноманите в България с филмите "Осем жени" (2002), "Бакеинът" (2003), "5 х 2" (2004), "Време за раздяла" (2005), "Убежище" (2009) и "Трофейна съпруга" (2010), както и участията си в "София Филм Фест".

Филмът "В къщата" разказва за преподавател по френски език, който гледа с разочарование на света, но си връща радостта от живота благодарение на свой ученик.
"Посвещавам тази награда на испанските режисьори, които минават през трудна ситуация", заяви Озон във връзка с икономическата криза в Испания и съкращаването на бюджета за култура.

Със специална награда за цялостен принос по случай 60-годишнината на фестивала беше отличен Дъстин Хофман.

Испанецът Фернандо Труеба спечели наградата за най-добър режисьор за филма "Художникът и моделът", в който действието се развива в окупираната от нацистите Франция в началото на 40-те години.

Испанецът Хосе Сакристан взе наградата за най-добър актьор за ролята си в "Мъртвецът и това да бъдеш щастлив" на Хавиер Ребойо.
Испанката Макарена Гарсия и канадката Кати Козени си поделиха наградата за най-добра актриса.

Международният кинофестивал, който се организира за 60-и път в испанския град Сан Себастиан, започна на 21 септември и завърши късно снощи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване