10/01/12 17:41
(http://www.klassa.bg/)

Какво означава да имаш „Обсебен мозък”?

Броите ли до конкретна цифра преди да направите нещо? Извършвате ли различни необичайни, повтарящи се действия? Връщате ли се вкъщи по няколко пъти всеки ден, когато излизате за работа – просто защото не сте сигурни дали сте изключили печката, ютията, микровълновата...? Ако имате тези или други подобни оплаквания, значи страдате от обсесивно-компулсивно разстройство, което д-р Джефри Шуорц и Бевърли Байет описват подробно в книгата „Обсебен мозък” (ИК „Изток-Запад”).

Всеки от нас има своите малки странности – поведение или навици, които бихме предпочели да нямаме. На всички ни се иска да притежаваме повече самоконтрол, но когато мислите в главите ни се завихрят, ставайки толкова нападателни, че тотално превземат и контролират нашата воля, въпросът за самоконтрола вече е наистина сериозен. „Обсебен мозък” на д-р Джефри Шоурц и Бевърли Байет ни показва как да преодолеем тези чудати навици и да се справим с натрапливостите, които не ни дават даже и миг спокойствие. Наличието на натрапливи мисли и странните действия, които ги съпровождат, са наречени от авторите обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). Най-просто казано това е вид умствена болест, която се определя от две общи групи симптоми: натрапливи мисли и вследствие на тях – принудително извършвани действия, отреагирания. След дългогодишни изследвания в областта авторите стигат до още един важен извод: ОКР се появява през юношеството или непосредствено след него и трае цял живот.

Въпреки че е смятана за странна и рядка болест, всъщност ОКР засяга един на всеки четиридесет човека от населението днес и страдащите от него са повече от заболелите с диабет или астма. То е опустошително болестно състояние, което често създава хаос в живота на жертвите си и на техните близки. Постоянната ангажираност с повтарящи действия – миене на ръце, чистене, броене или (пре)проверяване – причинява неприятности не само в семейния живот, но и в работата, сред приятели и познати, води до постоянни кавги с близките хора и трудности в социалното общуване. С помощта на изпитания и доказан Метод на четирите стъпки (преназови, припиши наново, префокусирай, преоцени) за лечение на ОКР описан в книгата страдащите от заболяването могат да провеждат самотерапия, чрез която да притъпят усещането за безпокойство и да се освободят от досадните натрапливости, обсебили техния мозък, независимо дали болестта е в по-лека форма или прогресира.

„Обсебен мозък” показва не само как да се борим, но и как да победим умственото заболяване. На първо място трябва да осъзнаем, че имаме проблем, след което да прибегнем до неговото разрешаване с помощта на Метода на четирите стъпки. Не бива да забравяме, че ОКР е болест, която прилича на едно голямо и ненаситно чудовище – колкото повече му дава човек, толкова повече разпалва апетита му!

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване