10/01/12 17:49
(http://www.klassa.bg/)

Премиерът на Япония смени половината кабинет

Премиерът на Япония Йошихико Нода обнови правителството в опит да вдигне рейтинга на властта предвид очакваните предсрочните парламентарни избори. В. „Джапан таймс“ съобщи, че са сменени 10 от 18 министри в правителството.
Нов министър на финансите става Карики Дзодзима, който ръководеше парламентарната група на Демократическата партия. Според Ройтерс, той трябва да оправи имиджа на управляващите, влошен заради непопулярните икономически реформи.
Министерството на образованието и науката е поверено на Макико Танака, която през 2001-2002 г. бе министър на външните работи. Според наблюдатели, задачата й е да изглади изострените заради спора за островите отношения с Китай. Танака има тесни връзки с китайското ръководство благодарение на баща си Какуей Танака. През 1972 г., като премиер на Япония, той успя да  се сближи с Китай. Но в същото време министрите на външните работи и на отбраната Коитиро Гемба и Сатоси Моримото , които са пряко отговорни за напрегнатите отношения с Китай сега, запазват постовете си.
Кабинетът има нови министри на екологията, правосъдието, здравеопазването и труда, националната политика, националната стратегия и на пощите.
Преди дни стана известно, че главната опозиционна партия в страната е оглавена от бившия премиер Синдзо Абе, който настоява за по-твърда позиция на Япония към Китай за спорните острови. Допитвания сочат неговата Либералнодемократическа партия за фаворит на бъдещите парламентарни избори, което означава, че Абе отново може да оглави правителството. Либералдемократите практически непрекъснато управляват страната от 1955 г. до 2009-та , когато губят от демократите.
Нода е под натиск да свика предсрочни избори тази година. Той обеща мъгляво на своите опоненти да разпусне парламента „скоро“, в замяна на тяхната подкрепа за повишаване на данъка върху продажбите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване