10/01/12 17:54
(http://www.klassa.bg/)

Производители на ВЕИ поискаха оставката на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев

Оставката на председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев поискаха на митинг в понеделник пред централата на структурата производители на зелена енергия. Според тях те са поставени в неравностойно положение, заради което инвестициите в сектора могат да се забавят.
Според председателя на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов най- сериозната несправедливост е свързана с таксата от 40% от печалбата, която производителите на зелена енергия са задължени да плащат след решение на ДКЕВР.
Конкретно искаме тази такса да бъде отменена. Тя всъщност трябва да бъде отменена или най-малкото преразгледана, защото тя е незаконна и дискриминационна. Заради нея България ще бъде осъдена и в края на краищата това е един проблем на цялата държава, не само на една институция, защото държавата приема Закон за енергия от възобновяеми източници, с който цели да привлече инвеститори. Успява да го направи. Тези инвеститори влагат огромни средства. Говорим за около 3 млрд. лева инвестиции като цяло в последните години и няколко месеца по-късно регулаторът първо ги обвинява, че те са вдигнали сметките за ток на обикновените българи, а след това се оказва, че същият този регулатор, с едно решение, взето петък срещу събота на тъмно, отнема до 40% от всичкия приход на ВЕИ производителите.
Конкретното ни искане е за оставка на Семерджиев, каза Никола Николов от фотоволтаичната асоциация.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване