10/01/12 17:31
(http://www.klassa.bg/)

Русия ще похарчи 19 милиарда долара за Световното по футбол през 2018 г.

Разходите за подготовката на Русия като домакин на Световното първенство по футбол през 2018 г. могат да достигнат 600 милиарда рубли (19 милиарда долара) Преди две години Владимир Путин, тогава в качеството си на премиер, бе посочил два пъти по-малка цифра, отбелязва Би Би Си.
Министърът на спорта Виталий Мутко обяви новата сума на пресконференция с президента на ФИФА Сеп Блатер. Около половината от бюджета, около 40% ,ще отиде за строителство на нови стадиони и ремонт на старите, останалите ще бъдат похарчени за хотели и транспортна инфраструктура. Половината от сумата – 300 млрд. рубли ще бъдат отделени от държавния бюджет, а останалите пари трябва да вложат частни инвеститори.
Световният шампионат по футбол ще бъде третият мегапроект на руските власти за последните години. За проведената през септември във Владивосток среща на високо равнище на страните от АТИС бяха похарчени 21 милиарда долара. Още толкова ще струва Олимпийското градче в Сочи за зимната Олимпиада през 2014 г.
През 2010 г., когато Русия спечели правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол, Владимир Путин прогнозира по-малко разходи и предложи на милиардера Роман Абрамович да участва в проектите.
Шампионатът ще се играе в 11 града, като в Сочи вече ще има стадион, готов за зимната Олимпиада, също и в Казан, където догодина ще се проведе Универсиадата. Реконструкцията на московския „Лужники“ ще се финансира от столичното кметство. Най-големият проблем ще бъде инфраструктурата в провинцията, която буквално трябва да се строи от нулата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване