10/01/12 14:05
(http://www.klassa.bg/)

Търговската война между Airbus и Boeing се ожесточава

Европейската комисия се обърна към Световната търговска организация с молба да й разреши да наложи вносни мита на американските стоки в размер на 12 млрд. долара, съобщи БТА. Искането е в отговор на това, че Вашингтон е субсидирал производителя на самолети „Боинг”.
Инициативата на Брюксел е контрамярка - по-рано американската страна изпрати в СТО аналогично искане спрямо „Еърбъс”, желаейки да повиши митата до сумата от 10 млрд. долара. Експерти предполагат, че САЩ и ЕС чрез заплахи за санкции се опитват да повлияят на размера на държавната помощ за авиационната индустрия, пише вестник “РБК Дейли”.
През март СТО призна за незаконни получените от „Боинг” субсидии и данъчни облекчения от САЩ в размер на 5.3 млрд. долара – държавната помощ за „Боинг” е довела до това, че „Еърбъс” е продал със 118 самолета по-малко. Ако организацията стигне до извода, че САЩ недостатъчно активно намаляват размера на държавните помощи, то пострадалата страна може да получи разрешение за въвеждане на търговски санкции, но разглеждането на спора може да отнеме няколко години.
 Според Брюксел тази сума се равнява за загубите понесени от европейския авио-конструктор „Еърбъс" заради „неправомерната американска конкуренция".  Отношенията между „Боинг" и неговия европейски конкурент „Еърбъс" са обтегнати от 2004 г. насам, заради въпроса за държавните субсидии, в получаването на които се обвиняват и двете компании. Всяка една от страните е внасяла и губела искове пред СТО.
Официално европейското искане ще бъде внесено за разглеждане на 23 октомври.

От края на 90те години  Airbus и Boeing по същество разделиха глобалния пазар на пътнечески самолети и в трите сектора. В сектора на теснофюзелажните самолети  значителна конкуренция се води от машините Embraer  и Bombardier, които в сектора на регионалните самолети са в такива отношения, както Airbus и Boeing.
За последните 10 години  (2002–2011) Airbus е получил 7181 поръчки и е доставил  4218 самолета, докато в същото време Boeing е получил 6360 поръчки и е доставил  3871 самолета. Конкуренция между компаниите е много напрегната. Двете конкурентни компании постоянно се обвиняват в порлучаване на несправедливи преимущество и субсидии от своите правителства. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване