10/01/12 18:32
(http://radiomilena.com/)

Шокиращи кадри от експресното топене на ледовете в Гренландия

6759db4a8062ed3fbddf79b7652715ba Шокиращи кадри от експресното топене на ледовете в Гренландия

Един слой лед в Гренландия се стопява за средно един месец и то по-бързо от когато и да било. Бързото топене на леда е било наблюдавано от три сателита. Това изненада и смути учените, сред които нараснаха опасенията, че държавата търпи огромни последици от глобалната промяна на климата, предаде КРОСС, позовавайки се на публикация в „Курир“.

На снимката в ляво е представен леда на Гренландия на 8 юли, а тази отдясно е направена 4 дни по-късно Светлорозовите части означават частичното топене, а тъмнорозовите означават напълно топене на ледената обшивка.

На интернет-страницата на НАСА специалистите заявиха, че данните дйствително са много учудващи. Дори признават, че в началото са ги смятали за грешни. Но не би…

„Това е толкова необичайно, че първо се съмнявахме в резултатите, но сега вече се питаме дали е вярно или има някаква грешка в събраните данни“, казва Сон Нагием от лабораторията на НАСА в Пасадена.

Случилото се беше потвърдено и от много други експерти в тази област. Тези наблюдения накараха учените да станат още по-големи песимисти.

„Трябва да напомним, че подобно нещо никога не се е случвало“, заяви Джей Звали, експерт от космическия център „Годард“.

На снимките, публикувани от НАСА, се вижда топенето на ледовете от 8 до 12 юли. В този период от четири дни, снимките, взети от трите сателита показват огромното разширяване на зоната, където се топи леда, като от 40% тя е нараснала на 97%.

Някои учени приписват станалото на високите летни температури в периода от 8 до 16 юли. Но други твърдят, че това е наистина фрапиращо. Те напомнят, че настоящото лято е седмото поред, през което се появява по тези географски ширини толкова топъл въздух.

В действителност всяка година около половината от повърхността на Гренландия се топи през лятото, но Звали и други учени твърдят, че ускореното топене през последните десетилетия са направо убийствени.

Един от най-големите противници на паниката в тази област е Лара Конинг. Според нея ускорено топене на ледовете се случва на всеки 150 години. Но и тя признава, че тазгодишното топене ще има големи последици.

„Ако през следващите години продължава да се появява такова топене, ще трябва да се замислим“, заявява тя.

Поради топенето на леда се покачва и нивото на водните площи. Учените твърдят, че една пета от годишното покачване на нивото, т.е. около 3 милиметра годишно, се дължи на топенето на леда на Гренландия.

 Шокиращи кадри от експресното топене на ледовете в Гренландия

bookmark Шокиращи кадри от експресното топене на ледовете в Гренландияsvejo Шокиращи кадри от експресното топене на ледовете в Гренландияgoogle Шокиращи кадри от експресното топене на ледовете в Гренландияdelicious Шокиращи кадри от експресното топене на ледовете в Гренландияstumbleupon Шокиращи кадри от експресното топене на ледовете в Гренландияfacebook Шокиращи кадри от експресното топене на ледовете в ГренландияСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване