10/02/12 15:34
(http://www.klassa.bg/)

Д. Добрев: Референдумът за АЕЦ "Белене" ще се проведе до 3 месеца

Референдумът по проекта АЕЦ „Белене” ще бъде проведен до три месеца, обяви в Сандански енергийният министър Делян Добрев, съобщи във вторник БНР. Според него обаче въпросът, на който ще отговарят гражданите, трябва да бъде формулиран от Народното събрание.
Конкретният въпрос трябва да бъде обсъден чрез дебати в Народното събрание и народните представители да го формулират по най-правилния начин, да е допустим по българското законодателство и да дава ясен отговор на всички въпроси, които ние имаме.  Това е в компетенцията на народните представители, но каквото и да се питат, отговорът на този въпрос трябва да е достатъчно ясен, смята министър Делян Добрев.
Според закона за референдумите до три месеца от потвърждението на валидността на искането, а това стана на 29 септември, трябва да бъде проведено допитването до народа. ГЕРБ ще се съобрази с това искане, което означава, че декември 2012 година или най-късно през януари 2013 година ще има допитване, обясни сутринта пред bTV депутатът от ГЕРБ Доброслав Димитров, който е и член на комисията по енергетика в Народното събрание.
От парламента още не е оттеглено решението, което ГЕРБ предложи за мандат за преговори с частен инвеститор за АЕЦ "Белене",  каза по-късно председателят на парламента Цецка Цачева.
От парламентарната група декларираха още в понеделник, че решението за мандат за преговори с потенциални инвеститори ще бъде оттеглено. Причината е легитимността на подписите за искания референдум. Допитването ще ни струва около 40 млн. лева и по тази причина идеята за референдум по електронен път не е лоша, призна Доброслав Димитров. За него по този начин разходите ще бъдат по-ниски, а участието - по-масово. Идеята подкрепиха и премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава обаче изрази опасения, дали имаме готовност за подобно гласуване.
Правителството да наложи мораториум на проекта за АЕЦ „Белене“, докато не се изгради цялостна стратегия, настоява от своя страна лидерът на „България на гражданите“ Меглена Кунева. Според нея е подозрително как ГЕРБ и БСП са постигнали единодушие около въпроса за проекта „Белене“. Истинската цел на референдума за централата е да ангажира и следващото правителство, каза още тя, цитирана от  Дарик.
Рано през деня във вторник Дарич излъчи интервю с  Мъри Матиовски, шеф на "Манитоба Хидро Телекомуникации" – единствената фирма, която до момента е могла да потвърди, че е работела с един от мистериозните американски бизнесмени, които искат да инвестират в АЕЦ „Белене". На ваше място бих внимавал много, каза той. „Строенето на атомни реактори е огромно начинание, а тези господа нямаха никаква идея за това, което ни предлагаха на нас. Аз съм работил в атомна централа и дълги години – в ядрените изследвания. Строенето на такова съоръжение отнема цяло десетилетие, без дори да броим предварителните подготовки и планирането. Звучи ми много съмнително".
„Манитоба Хидро" е една от най-големите и най-старите енергийни компании в Канада. Мъри Матиовски, който е шеф на телекомуникационния отдел на фирмата, обяснява как преди десет години е получил неочаквано обаждане от фирма, наричаща се "Halifax Communications Company". Неин шеф е бил Арун Савкур – съдружникът на Самюел Реди, с когото миналата седмица дойдоха в България за да предложат инвестиционен план по проекта АЕЦ „Белене", от името на т. нар. "Global Power Consortium". Матиовски си спомня как през 2002 г. Арун Савкур е предложил да изгради телекомуникационната мрежа на „Манитоба Хидро". След три или четири срещи с тях обаче Матиовски решил, че няма никакъв смисъл да продължава преговорите.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване