10/02/12 16:00
(http://www.klassa.bg/)

Най-модерната винарна на Балканите отвори врати в Съединение

Най-модерната винарска изба на Балканския полуостров, където на площ от 700 кв. м. бе официално открита в Съединение. Тя е собственост на винпром „Пещера“ и с нейното изграждане компанията може да се похвали с внушителен капацитет за производство на вина от 14 милиона литра. В избата вече се преработват висококачествени червени, бели вина и розе с марката Domaine Peshtera. В проектирането и изграждането на сградата са инвестирани над 4 400 000 лв., а генератор на проекта е първият в България екип от експерти по научно-развойната дейност, който от началото на годината работи за развитието на технологиите в алкохолния бранш. Избата е изградена насред 6 000 дка първокласни лозови масиви от традиционни за страната ни сортове. Най-големия производител на високоалкохолни напитки и вина в страната - Винпром Пещера разполага с общо над 15 000 дка собствени лозя, а размерът на инвестициите на компанията за развитие и модернизация само за последните години надминава 80 млн. лева.
Марката вина Domaine Peshtera може спокойно да бъде образец за динамично развитие на месния и международен пазар. За по-малко от година живот тя се разви светкавично, поради което се наложи и разширяването на капацитета за нейното производство, съобщи изпълнителният директор на Винпром Пещера Иван Папазов. Той напомни, че само преди две седмици „виното което вълнува" се завърна със златен медал от престижния конкурс Мундус Вини в Германия. На практика българското вино за масовия потребител се оказа, че бие по качество десетки хиляди вина от света и това е доказано с признанието на над 500 международни енолози. Председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов обяви, че Винпром Пещера преструктурира пазара на виното в България и задава нов акцент.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване