10/04/12 05:42
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Атентаторът от Бургас бил бившият затворник от Гуантанамо

Атентаторът от Бургас е шведът Мехди Мохамед Гезли, бивш затворник от Гуантанамо, а атентатът е на “Ал Кайда”.

Версията, че атентаторът е Гезли, отречена от МВР и от шведските служби за сигурност, бе лансирана отново от радикалния салафитски лидер Омар Бакр.  В интервю за Центъра за Близкоизточни изследвания, цитирано от “24 часа”, той заявява още, че е бил учител на атентатора.

Атентатът бе извършен на 18 юли. Седем души загинаха, 33 бяха ранени, след като автобус с туристи от Израел бе взривен до летище Сарафово в Бургас. Петима от загиналите са израелски туристи, един е българският шофьор на автобуса, седмият е мъжът, предизвикал взрива.

“Когато разбрах, че свързват този човек с моите хора, се обадих на братята си във Великобритания, за да питам за кого става дума. Те ми казаха, че е момче, известно като Абу Ахмед.

Имаше и друг псевдоним. Този човек наистина е учил при мен, но за малко. После замина за Афганистан. Когато чухме за атентата, това бе приятна изненада за всички ни.

Името му е Махди Газали. Заради атентата в Бургас братята от “Ал Кайда” го обявиха за мъченик и отслужиха молитва за мир на душата му,” разказа шейхът.

Той е убеден, че човекът на кадрите е този, за когото става дума, и че той със сигурност е загинал при атентата. Ако е бил останал жив, е щял да намери начин да се свърже с братята, но Газали бил изчезнал.

Имало е идея джихадистката група на Бакри “Ал Мухаджирун” да изплати обезщетение на българската жертва от атентата – шофьора Мустафа Кьосов. Според шейх Бакри, когато имало невинни пострадали мюсюлмани, техните семейства трябвало да получават обезщетения.

Самата “Ал Кайда” отхвърляла кръвнината с довода, че е предупредила мюсюлманите да не се навъртат около евреи, ако не искат да пострадат. Според шейха не само България, но и цяла Източна Европа е ислямска територия, която един ден мюсюлманите ще освободят. В момента Бакри живее в Северен Ливан.

„Във връзка с тиражираната информация от страна на повечето медии както в България, така и в чужбина, че мъжът, самовзривил се на летището в Бургас, е Мехди Мохамед Гезли, уточняваме, че това категорично не отговаря на истината“, съобщи още на 19 юли пресцентърът на МВР.

Версията за Гезли бе тиражирана чрез медии в България, Израел и Русия.

Шейх Омар Бакри бе обвинен през 2005 г., че е насърчил атентатите в лондонското метро, за които бяха заподозрени хора от неговата организация “Ал Мухаджирун”. След като напусна Великобритания, роденият в Сирия ислямист се засели в Ливан, където през 2010 г. бе осъден от военен съд на доживотен затвор с тежък физически труд по обвинения в актове на тероризъм.

The post Атентаторът от Бургас бил бившият затворник от Гуантанамо appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване