10/04/12 17:47
(http://www.klassa.bg/)

Турският парламент разреши военни операции в Сирия, не става дума за война

Турският парламент се събра на извънредно заседание в четвъртък и гласува за провеждането на военни операции в Сирия, съобщи АФП, цитирайки турски медии. Разрешения за военни действия зад граница са давани на турската армия и преди за съседен Ирак, където Анкара води борба със сепаратистите от Кюрдската работническа партия, припомня Ройтерс.
Преди заседанието на Меджлиса,  съветник на премиера Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара няма намерение да обявява война на Дамаск, но ще й даде „предупреждение“.
Решението на турския парламент да даде „зелена светлина” за трансгранични операции в съседна Сирия не е мандат за война. Това каза и вицепремиерът на Турция Бешир Аталай, цитиран от  АФП. Според него резултатът от гласуването в турския парламент ще има „възпиращ характер”.
Турската артилерия продължи в нощта на 4 октомври да нанася удари по позиции на сирийските правителствени войски, съобщи в.“Хюриет“, цитирайки източници от Министерството на отбраната. Сирийски правозащитници обявиха, че в резултат на атаките са убити войници от армията на президента Башар Асад, без да уточняват броя им.
Реакцията на Турция бе предизвикана от минометна атака от сирийска страна срещу турския граничен град Акчакале, при която загинаха петима цивилни.  Турското правителство свика веднага извънредно заседание на НАТО в Брюксел. На него  посланиците на страните-членки на алианса, осъдиха действията на Дамаск и обещаха да защитят Турция „в случай на необходимост“. Анкара поиска също сирийската агресия да бъде осъдена и в Съвета за сигурност на ООН. Очакваше се той да се събере по-късно в четвъртък, тъй като Москва поиска време за проучване на случая.
Сирия още на 3 октомври заяви, че съжалява за обстрелването на турския град и обеща да накаже виновните.
ЕС остро осъди действията на сирийската армия в Турция, но в същото време призова и двете страни да покажат сдържаност. Първият дипломат на съюза Катрин Аштън отбеляза,
че този инцидент показва ясно трагичните последствия от сирийската криза за съседните страни.
Външният министър на Германия Гидо Вестервеле също призова Анкара за сдържана реакция. „Ние сме на страната на нашия съюзник в НАТО – Турция и това не подлежи на съмнение“, каза Вестервеле и призова към един премерен отговор. В същото време той настоя режимът в Дамаск да престане с насилието и нарушаването на границите на съседна Турция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване