10/04/12 19:50
(http://radiomilena.com/)

Тържествена заря-проверка озари нощен Бургас по повод 100- годишнината от Балканските войни

zarq1 1024x680 Тържествена заря проверка озари нощен Бургас по повод 100  годишнината от Балканските войни

Тази вечер по време на тържествена заря- проверка стотици бургазлии и гости на града изпълниха центъра на Бургас, за да отдадат почит към загиналите в Балканските войни. С това официално бяха открити честванията по повод 100-годишнината от героичните събития през 1912- 1913 година.

Преди нощен Бургас да бъде осветен от многоцветна заря, придружена със салют от взвод автоматчици, присъстващите наблюдаваха военния ритуал, в който участваха формирования от Гарнизон Бургас. Строят им бе приет от заместник-министъра на отбраната Валентин Радев. На десния фланг бяха построени бойните знамена на Военноморска база Бургас и това на 24-ти пехотен Черноморски полк, формиран в Бургас с указ № 11 от 1889 г. Бургазлии почетоха имената на загиналите за отечеството ни по бойните полета при Лозенград, Люлебургас, Бунархисар, Одрин, Чаталджа, Булаир и Шаркьой.

От Областния инициативен комитет изказаха своята радост от присъствието  на бургазлии, обединени в желанието си да почетат великото дело на загиналите в Балканските войни. Точно в този дух бе и обръщението на областния управител Константин Гребенаров, според който българският народ трябва да съхрани стремежа за единност по примера на миналите поколения.

Своето приветствие и подкрепа за добрата инициатива изпрати Президентът на Република България Росен Плевнелиев. Той се обърна към губернатора Константин Гребенаров, кмета на община Бургас Димитър Николов, началника на Гарнизон Бургас и към цялата бургаска общественост, с убеждението че родолюбието е онази здрава основа, от която можем да черпим сили за изпитанията на съвремието и бъдещето, които винаги ще изискват нашата решителност и единство като народ.

Честванията продължават и утре с организирана от Община Бургас изложба „Бойните подвизи на 24-ти пехотен Черноморски полк” в КЦ „Морското казино”.

Тържествената програма на областта няма да се изчерпи само с тези събития. От месец октомври 2012 година до май 2013 ще бъдат проведени различни инициативи във всички общини на областта, в които доброволно с труда си ще се включат различни държавни и общински институции, ученици, сдружения, доброволци, граждани.

zarq3 680x1024 Тържествена заря проверка озари нощен Бургас по повод 100  годишнината от Балканските войни

 Тържествена заря проверка озари нощен Бургас по повод 100  годишнината от Балканските войни

bookmark Тържествена заря проверка озари нощен Бургас по повод 100  годишнината от Балканските войниsvejo Тържествена заря проверка озари нощен Бургас по повод 100  годишнината от Балканските войниgoogle Тържествена заря проверка озари нощен Бургас по повод 100  годишнината от Балканските войниdelicious Тържествена заря проверка озари нощен Бургас по повод 100  годишнината от Балканските войниstumbleupon Тържествена заря проверка озари нощен Бургас по повод 100  годишнината от Балканските войниfacebook Тържествена заря проверка озари нощен Бургас по повод 100  годишнината от Балканските войниСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване