10/05/12 12:50
(http://radiomilena.com/)

Българският учител – на предпоследно място в ЕС по размер на заплатата

4c015d5190c2a84521e15db4f363b682 300x182 Българският учител – на предпоследно място в ЕС по размер на заплатата Заплатите на учителите в България са вторите най-ниски в Европейския съюз. Това сочат данните от доклад на Еврокомисия, публикуван по повод Световния ден на учителите, който се отбелязва днес. По-ниско платени от българите са само учителите в съседна Румъния, предаде КРОСС.

Средната годишна заплата на учителите в началното и средното училище в България е 10 405 евро, става ясно от данните на комисията. За сравнение в Румъния годишната заплата на учителите е средно 9 614 евро, а в Люксембург, където учителите са най-добре платени, тя е 75 741 евро.

В Гърция преподавателите получават два пъти повече от българските, в Португалия – над три пъти, а в Испания – 4 пъти. На върха на класацията е Люксембург със 7 пъти по-високи учителски възнаграждения от тези в България.

Заради кризата в повечето европейски държави учителските заплати са намалени или замразени, тревожат се от ЕК. В 16 страни заплатите на училищните преподавате са спаднали, а в останалите 11 – са били замразени или са нараснали минимално.

България е сред страните със замразени доходи на преподавателите в средните и начални училища.

Учителите в Ирландия, Гърция, Испания, Португалия и Словения са най-тежко засегнати от бюджетните ограничения и мерките за строги икономии, според доклада.

Заплатите на учителите в България, Кипър, Естония, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Великобритания, Хърватия и Лихтенщайн са паднали леко или са останали на същото ниво.

„Учителите играят важна роля в живота на децата, както всеки знае, могат да играят важна роля за тяхното бъдеще“, заяви Андрула Василиу – комисар по образованието, културата, многоезичието и младежта.

„Възнаграждението и условията на труд на учителите трябва да бъде основен приоритет, за да бъдат привличани и задържани най-добрите в професията. Но привличането на най-добрите учители не е само със заплати, важно е и класните стаи да са добре оборудвани и учителите да имат подходящи условия за осъвременяване на учебните програми и за образователни реформи“, допълва Василиу.

Тазгодишният доклад съдържа сравнителен преглед на заплатите в 32 европейски страни (държавите-членки на ЕС, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн, Хърватия и Турция). Той обхваща работещите на пълно работно време, напълно квалифицирани учители и училищни ръководители в предучилищното, началното, прогимназиално и гимназиално ниво на образование.

Докладът е изготвен за Европейската комисия от мрежата „Евридика“, който се занимава с анализи и информация за европейските образователни системи и политики. Мрежата се състои от 38 национални звена, намиращи се в 34 страни, които участват в Програмата на ЕС „Учене през целия живот“ (държавите-членки на ЕС, Хърватия, Сърбия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Турция). Но Сърбия и Швейцария не участват в изследването.

 Българският учител – на предпоследно място в ЕС по размер на заплатата

bookmark Българският учител – на предпоследно място в ЕС по размер на заплатата svejo Българският учител – на предпоследно място в ЕС по размер на заплатата google Българският учител – на предпоследно място в ЕС по размер на заплатата delicious Българският учител – на предпоследно място в ЕС по размер на заплатата stumbleupon Българският учител – на предпоследно място в ЕС по размер на заплатата facebook Българският учител – на предпоследно място в ЕС по размер на заплатата Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване