10/05/12 21:28
(http://e-vestnik.bg/)

“Доста сложна ситуация” в Грузия след изборите за парламент

Новият парламент на Грузия в Кутаиси. Илюстрация: сайт на проекта

Руският в. “Новие известия” описва “доста сложната ситуация” в Грузия, където опозицията спечели в понеделник изборите за парламент. Според грузинската конституция, след като бъдат признати пълномощията на избраните депутати, мандатът на правителството се прекратява и президентът трябва да предложи на парламента нов кабинет, пояснява изданието.

То съзира “признаци за наближаваща буря” в изявлението на бившия председател на парламента Давид Бакрадзе, че досегашните управляващи разполагат с много механизми, за да създадат политическа криза, но “Единното национално движение” на президента Михаил Саакашвили няма да се възползва от тях.

Държавният глава би могъл примерно да предложи действащия кабинет на Вано Мерабишвили, новият парламент да не го одобри и след шест месеца да бъдат насрочени предсрочни избори. “Не го правим обаче, тъй като зачитаме избора на грузинския народ и грузинската държава”, каза Бакрадзе.

Наистина има риск Саакашвили да положи усилия за разпускане на парламента, но това не е твърде вероятно, смята политологът Сосо Цискаришвили. “Президентът все пак трябва да е убеден, че ще получи повече гласове на новите избори. В момента това не е сигурно”, обяснява той, цитиран в “Новие известия”.

Бившият грузински депутат Петре Мамрадзе отбелязва пред “Московский комсомолец”, че опозиционната коалиция “Грузинска мечта”, събрала по предварителни данни към 55 процента от гласовете, няма да има конституционно мнозинство в парламента и не ще може да обяви импийчмънт на президента Саакашвили.

Започва най-интересното и това ще е борбата за премиерското кресло. Благодарение на Саакашвили след година Грузия ще бъде управлявана не от президента, а от премиера, напомня всекидневникът.

Саакашвили безспорно промени конституцията в своя собствена полза с надеждата да смени президентското кресло с това на министър-председател, но не успя - лидерът на “Грузинска мечта” Бидзина Иванишвили вече заяви, че има премиерски амбиции. Засега обаче държавният глава има право да разпъди неугодния за него парламент, ако депутатите на три пъти откажат да одобрят премиер, предложен от Саакашвили, посочва изданието.

“Грузинска мечта” е готова на диалог с президента Саакашвили, заяви вчера Давид Усупашвили, един от лидерите на коалицията. Според Иванишвили в новото правителство няма да има нито един член на сегашния Министерски съвет, напомня обаче “Московский комсомолец”.

Ако Иванишвили все пак бъде избран за премиер, очакват го празна хазна, колосален външен дълг и саботаж на всички равнища - защото всички лостове все още са в ръцете на старата власт, изтъква руският вестник.

Радикалното намаляване на стокообмена с Русия бе сериозен удар по грузинската икономика и се нареди сред причините за недоволство от режима на Саакашвили, довело до изборното поражение на неговата партия, припомня “Росийская газета”.

В очакване на бъдещи хватки Иванишвили търси подкрепа отвън. Той вече заяви, че трябва да се подобрят отношенията с Русия, а междувременно избра в коя държава да направи първото си посещение в чужбина - Съединените щати, посочва “Новие известия”.

“Русия няма никога да се откаже от Грузия”, заявява пред “Комерсант” грузинският политолог Александър Рондели.

“За да контролира Кавказкия регион, Русия трябва да контролира Грузия. Невъзможно е да го прави отвън - днес ситуацията в света е различна. Отвътре обаче може да го прави без особени щети за своя имидж”, коментира експертът.

Самият Бидзина Иванишвили заяви пред журналисти във вторник, че не е получавал никакви сигнали от Кремъл, а първият дипломат, с когото се е срещнал, е бил американският посланик Ричард Норланд. Запитан дали му се е обаждал руският президент Владимир Путин, Иванишвили отвърна: “Не ми се е обаждал, но може да ми се обади”, добавя “Комерсант”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване