10/05/12 12:46
(http://radiomilena.com/)

Историци от 9 страни се събраха в Несебър

IMG 1916 1 Историци от 9 страни се събраха в Несебър

Под мотото «Старогръцките некрополи по бреговете на Черно море» в конферентен център «Несебър» започна международна конференция,организирана от музей „Старинен Несебър” в сътрудничество с Националния археологически институт с музей-София.
Форумът, който се провежда под патронажа на кмета на Община Несебър Николай Димитров, бе открит от началника на отдел «Несебър-Световно наследство» Златин Чаушев. На него в продължение на 3 дни, учени от България, Румъния, Русия, Украйна, Турция, Германия, Франция, Великобритания и Дания  представят докладите си за своите теренни проучвания на античните некрополи по Черноморското крайбрежие. Обобщените резултати от всички досегашни проучвания в некропола на Месамбрия за последните 100 години на първата сесия бяха докладвани от Петя Кияшкина-директор на музей “Старинен Несебър” и доц. Анелия Божкова от Националния археологически институт. На несебърския некропол бяха посветени и докладите на проф. Иван Карайотов, на доц. Милена Тонкова, а също така и на проф. Катлийн Максуини от Единбургския университет, която оповести резултатите си от антропологично изследване на костния материал от разкопките в некропола на Несебър.
Четвъртата и петата сесия бяха посветени на находките от Аполония. Доц. Кръстина Панайотова докладва за организацията и пространството на погребалните ритуали в Аполонийския некропол. На тази тема бяха и докладите на доц. Маргарит Дамянов и гл.ас. Мартин Гюзелев, който конкретно говори за погребаните чужденци в Аполония по вписаните на погребални камъни от 5-4 в. пр. Хр. Теодора Богданова и Мила Чачева информираха за женските тоалетни артикули и пръстени  от некропола на Аполония, а Слава Василева за находки от късната античност.

Варненският археолог Александър Минчев съобщи за нови находки от погребалните ритуали от предримския некропол на Одесос /5-1 в. пр.Хр./.

Резултатите от находки от  гръцките некрополи по северното Черноморско крайбрежие за Русия бяха представени от проф. Марина Вахтина, а за Украйна от Валентина Папанова и Евгения Редина.

Проф.Мария Александреску-Виану и проф. Василика Лунгу от Румъния  представиха резултати от проучванията си по румънското Черноморие-от Калатис и Оргаме.
За находките от некрополи на антични колонии по южния бряг на Черно море докладва Латифе Самарер от Мюнхен, а за тези от Централния Черноморски регион-проф. Шевкет Донмез от Истанбул.
Обобщителената сесия в последния ден на форума ще бъде водена от проф. Жан-Пол Морел-Франция.

                                                 Максим МОМЧИЛОВ

 Историци от 9 страни се събраха в Несебър

bookmark Историци от 9 страни се събраха в Несебърsvejo Историци от 9 страни се събраха в Несебърgoogle Историци от 9 страни се събраха в Несебърdelicious Историци от 9 страни се събраха в Несебърstumbleupon Историци от 9 страни се събраха в Несебърfacebook Историци от 9 страни се събраха в НесебърСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване