10/05/12 06:05
(http://e-vestnik.bg/)

Регионалните амбиции на Турция я отдалечават от Европа

Ройтерс

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесаясет

От поема изцяло в духа на ислямската традиция до избора на гости от Близкия изток, турският авторитарен министър-председател не остави съмнение на конгреса на неговата партия в каква посока се обръща страната.

Бившите османски територии и световните мюсюлмански столици бяха фокусът на продължителното приветствие на Реджеп Тайип Ердоган и докато съюзници от Бразилия до Япония бяха споменати за кратко, Европейският съюз - най-големият търговски партньор на Турция, забележимо отсъстваше.

“Неговата реч беше много религиозно ориентирана с голямо изтъкване на ислямския свят. Не бе споменат Европейският съюз, не бе споменат Атлантическият съюз”, заяви Соли Йозел, известен турски учен и коментатор, във връзка с речта на Ердоган, продължила два часа и половина.

Афиширан като най-голямата промяна в неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), откакто пое властта преди десетилетие, събитието в неделя трябваше да представи манифеста на партията и вероятната политическа посока на Турция за следващото десетилетие.

Конгресът не разсея опасенията за увеличаващия се авторитаризъм на Ердоган. Шест вестника, смятани за критични към правителството, получиха забрана да отразяват конференцията.

“След като тези медии са непочтителни към нас, като хвърлят лъжи и обиди към нас всеки ден, нашият отговор е да ги поставим на място”, заяви Ердоган пред членове на ПСР на парламентарна среща във вторник, защитавайки решението.

Десетгодишното управление на Ердоган доведе до близо трикратно увеличение на дохода на глава от населението и постави отново Турция в позицията на регионална сила, а западните държави виждат в нейната смесица от политическа стабилност и ислямска култура потенциален модел в размирния регион.

Но опозиционни политици, учени и журналисти са сред стотиците хора в затвора в очакване на присъди за заговори за сваляне на правителството. Над 300 военни получиха дълги години затвор миналия месец по обвинения, че са планирали да свалят Ердоган преди почти 10 години.

“Докато Турция все повече се отчуждава от Европа, либералните и демократичните сили и инстинкти в ПСР …постепенно отвориха път на все по-нарастващите авторитарни тенденции”, посочи Сванте Корнел в статия, публикувана от базирания в Брюксел Център за европейски изследвания - мозъчен тръст, създаден от Европейската народна партия.

Стремежът на Турция за присъединяване към ЕС бе доминираща тема на предишни срещи на партията. Турция започна преговори по присъединяване към ЕС през 2005 г., но е затворила само една от 35 преговорни глави.

Тази година имаше подчертан контраст.

Ердоган започна речта си, цитирайки последния стих от поема на Сезаи Каракоч, известен турски поет, който смесва ислямски консерватизъм с европейска и османска чувствителност. Някои хора сред публиката се разплакаха, когато думите бяха прочетени.

Вестник “Тараф” определи речта на Ердоган, която бе произнесена пред публика, включваща египетския президент Мохамед Морси и лидера на Хамас Халед Мешаал, който получи най-силните аплодисменти на крака, като “турско-ислямски манифест”.

“Профилът на гостите повече или по-малко показа към какъв тип международна публика се е насочил Ердоган и пред каква играе”, заяви пред Ройтерс коментаторът от в. “Миллиет” Семих Идиз.

“Имаме премиер, който по общо мнение очертава визията на своята партия за следващите 11 години, и той не спомена ЕС дори веднъж”.

Преговорите на Турция за присъединяване към ЕС са почти прекъснали през последните години, блокирани от трудния спор за разделения остров Кипър и съпротивата на някои от основните членки на ЕС.

Всички без 13 глави в преговорите са блокирани и Европейската комисия казва, че Турция още не е изпълнила необходимите стандарти за човешките права и свободата на изразяване.

Турският министър за ЕС Егемен Багъш заяви, че Ердоган преднамерено е избрал да не говори за Европа. “Премиерът избра да не използва думите Европейски съюз твърде много и това трябва да бъде послание за тесногръдите политици в Европа”, заяви Багъш пред Ройтерс.

“Надявам се, че този конгрес ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване