10/05/12 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Русия-САЩ - новият шпионски скандал

в. Независимая газета

Задържаният за шпионаж Александър Фишченко. Снимка: от тв екрана

В САЩ се разгаря нов шпионски скандал с участие на руски граждани. Обвинения са повдигнати на 11 бизнесмени, загдето уж доставяли в Русия микросхеми и високотехнологични изделия. Руското Външно министерство заяви, че става дума само за криминални обвинения.

Обвиненията на прокуратурата в САЩ към руските граждани нямат никаква връзка с разузнавателна дейност, съобщи вчера пред журналисти руският заместник министър на външните работи Сергей Рябков. “Доколкото знаем, повдигнатите обвинения засягат неколцина граждани на Руската федерация. Според информацията, която получихме от американската страна, обвиненията са криминални и не се отнасят до каквато и да било разузнавателна дейност”, каза той.

В края на септември федералният съд в Източния окръг на Ню Йорк в Бруклин тайно образува наказателно дело срещу 11 души от бившия Съветски съюз и две компании, обвинени, че незаконно са изнесли в Русия електроника с военно предназначение на стойностм 50 милиона долара. Властите в САЩ съобщиха това след ареста на осмина обвиняеми във вторник вечерта и в сряда сутринта. Издирват се още трима - служители от компаниите “Апекс” и “Атрилор” със седалища в Москва.

Според изявление на бруклинската прокурорка Лорета Линч, заподозрените по делото са обвинени в износ на микроелектронни компоненти, подлежащи на “строг правителствен контрол. Вчера в. “Нюздей” цитира предположения, че изнесените от САЩ високотехнологични устройства са били предназначени за руския Военноморски флот. Такава е според изданието една от версиите на правоохранителните органи.

В прессъобщение на ФБР е поместен коментар на Стивън Морис, ръководител на отдела му в Хюстън, който заявил: “Докато някои държави използват наша технология, за да извличат печалба, много страни, враждебни на САЩ, целят да укрепят своя отбранителен потенциал и да модернизират бойната си техника за сметка на американските данъкоплатци”. Говорейки за враждебна страна, той има предвид Русия.

Компанията “Арк електроникс”, чрез която били извършвани голяма част от незаконните операции, е съвместна собственост на 46-годишния Александър Фишченко, гражданин на Русия и на САЩ, и на съпругата му. Двамата живеят в Хюстън, където се намира компанията им. Затова повечето обвиняеми бяха изправени пред местния федерален съд.

Обвинени са в заговор, а на Фишченко се инкриминира дейност като “таен агент на руското правителство”. Бруклинската федерална прокуратура настоя арестуваните да бъдат препратени в Ню Йорк с мотива, че незаконният износ на електроника за Русия е бил осъществяван главно през нюйоркското летище “Джон Кенеди”. До хюстънския съдия Джон Ханкс бе адресирано и послание от 11 страници с призив да не освобождава под гаранция не само Фишченко, но също така Александър Пособилов и Виктория Клебанова, заемащи ключови постове в компанията.

Следователите по делото твърдят, че са събрали достатъчно доказателства за вината на участващите лица. Обвинението до голяма степен ще се гради върху случаи, когато са били подправяни документите за изнасяни стоки.

Прехванати са например съобщения, в които обвиняемите обсъждат нуждата от корекции в документацията. В едно от тях се казва, че документите “не бива да будят подозрения”: “Трябва да направим така, че в тях да става дума за стоки, които може да се използват на риболовни кораби, а не за борба срещу подводници”.

Проучване на литература от открити източници показва според прокуратурата, че руски противокорабни ракети и изтребителите МиГ-35 съдържат електронни компоненти, “аналогични или идентични на доставените от обвиняемите”.

Русия модернизира своите въоръжени сили - отбелязва прокуратурата, - а при анализ на счетоводните ведомости на компанията на Фишченко се откроява “смайващо съответствие в растежа на доходите, получени от “Арк”, и на разходите за отбрана на Руската федерация през последните години”.

Руските отбранителни предприятия обаче отрекоха да имат нещо общо със скандала. Представител на военнопромишления комплекс съобщи пред Интерфакс, че в регистъра му, включващ 1353 предприятия - конструкторски ...

Публикувана на 10/05/12 21:30 http://e-vestnik.bg/15788/rusiya-sasht-noviyat-shpionski-skandal/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване