10/06/12 19:48
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Виновникът за “Ватилийкс” осъден на година и половина затвор

Ватиканският съдебен трибунал осъди Паоло Габриеле, бивши иконом на папа Бенедикт ХVІ, на 18 месеца лишаване от свобода.

Габриеле е признат за виновен в кражбата на поверителни документи на Светия престол, съобщава Радио Ватикана.

„Присъдата е умерена”, коментира адвокатът на подсъдимия Кристиана Ару, като не изключи нейното обжалване на „по-следващ етап”.

В края на заседанието самият Габриеле отново потвърди, че действията му са били продиктувани от „много дълбока любов към Църквата на Христос и към нейния видим водач”.

Габриеле отново повтори казаното от него при предишното съдебно заседание: „Не се чувствам крадец”.

По време на съдебния процес Габриеле призна, че е виновен в кражбата на поверителни документи на Светия престол, които са в основата на скандална книга за Ватикана.

Във бестселъра “Негово Светейшество” е описана частната кореспонденция на папата, в която става дума за корупция и злоупотреба със служебно положение на хора, заемащи административни постове във Ватикана. Скандалът придоби популярност в медиите под името “Ватилийкс”.

В съдебната зала бе потвърдено, че бившият иконом не е имал съучастници и първоначалната присъда от три години лишаване от свобода е намалена на половина, поради смекчаващи вината обстоятелства: липсата на предишни присъди, резултатите от работата му преди процеса, субективното му убеждение за мотивите за действие, макар и погрешни, и съзнанието, че е изневерил на доверието на Светия Отец.

Присъдата дава възможност на Габриеле да продължи да работи във Ватикана, но извън ведомства, включващи пряка отговорност.

„Евентуалното помилване от страна на Папата е много вероятно”, заяви директорът на Ватиканския пресцентър отец Федерико Ломбради в края на заседанието, като не уточни времето и начините.

Освен това ватиканският говорител потвърди „пълната независимост на ватиканската магистратура”.

The post Виновникът за “Ватилийкс” осъден на година и половина затвор appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване