10/06/12 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Местни избори в разединена Босна и Херцеговина

ДПА

Босненци ще отидат в неделя да гласуват, за да изберат местни власти, но също така да измерят позициите на враждуващите партии по средата на пътя към следващите парламентарни избори.

Тъй като страната е поделена по етнически линии между мюсюлмани, сърби и хървати, може би единственото неизвестно е дали резултатът ще покаже по-големи промени в представянето на партиите в рамките на етническите общности.

Очаква се управляващите партии да запазят местата си в почти всички общини. Дори да бъдат изместени, те вероятно ще бъдат сменени от съперник с корени в същата етническа група. Съществува възможност изключение да бъде Сребреница, източният босненски град, където бе извършен геноцид през 1995 г., когато сръбските сили убиха около 8000 мюсюлмани и прогониха останалите.

Мюсюлмански анклав сред компактна сръбска територия, градът е управляван след войната от бошняци мюсюлмани, на които бе позволено да гласуват, без да се завръщат да живеят в града. Сега сърбите са регистрирали там нови избиратели, много от които, както твърдят, не живеят в града и Сребреница може да има нов кмет сърбин за пръв път от кръвопролитията. Перспективата вбесява много мюсюлмани, които казват, че това ще бъде награда за геноцида, още повече че сръбските лидери продължават да отричат, че той изобщо се е случил.

На други места, независимо от големия брой партии и кандидати, участващи в надпреварата за места в общинските съвети, тя надпреварата е ясно поделена по етнически линии. Съществуват почти 200 партии за 4,5 милиона жители. Броят на населението е посочен по преценка, тъй като враждуващите политици не можаха да организират преброяване през 2011 г. Според много източници населението е под четири милиона души.

Социалдемодкратическата партия на Златко Лагумджия, която има много привърженици мюсюлмани, се очаква да победи основната партия на босненските мюсюлмани Партията на демократичното действие в доминираните от мюсюлмани общини.

Независимите социалдемократи на Милорад Додик се очаква да загубят известни позиции от съперниците си от Сръбската демократическа партия, но като цяло ще останат начело в сръбската част на Босна. Трите големи партии на етническите хървати може само да си разменят местата в повечето райони на Херцеговина, Западна Босна, където хърватите са мнозинство.

Всяка изненадваща промяна в подкрепата може да има отзвук на национално ниво, където сръбските и мюсюлманските социалдемократи са в постоянна вражда, която блокира правителството в продължение на месеци. С оглед на това има малко надежда сред босненците от всяка етническа общност, че вотът в неделя ще спомогне за фокусирането на политиците върху икономическото възстановяване на страната.

Заради сложния механизъм на управление, създаден с цел да бъде прекратена войната, на мюсюлманските, сръбските и хърватските лидери бяха необходими 15 месеца, за да формират централно правителство след парламентарните избори на 3 октомври 2010 г.

Докато политиците спореха, безработицата нарасна, достигайки 44 процента през юли - най-високата в Европа, с изключение на Косово. БВП на човек от населението стигна до 8200 долара, според оценка на американското ЦРУ. За сравнение, в най-богатата бивша югославска република Словения той е 29 000 долара. Избирателните секции в Босна и Херцеговина ще бъдат отворени в 7 часа сутринта в неделя и ще бъдат затворени в 19 часа.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване